Oana Vasiu este psiholog clinician specialist la ”Burnout Hub Sibiu” și ”Centrul Evolve”, centru care oferă soluții pentru probleme de burnout. Ea susține că apar în ultima perioadă tot mai multe cazuri de burnout în rândul tinerilor, chiar și în Sibiu, și recomandă o serie de lucruri care pot ajuta persoanele care se concentrează prea mult pe locul de muncă, dincolo de capacitățile lor fizice și intelectuale.
”Problemele apar într-o oarecare măsură în rândul tinerilor în contextul în care au fost obișnuiți cu un anumit tip de viață, iar acum trebuie să se adapteze la un mediu de lucru care presupune supraîncărcarea cu sarcini, termene limită foarte strânse, responsabilități noi, poate responsabilități care le ies din aria lor de competențe, pentru că dintr-o dată primesc foarte mult de muncă, în percepția lor, față de ritmul lor de viață cuc are erau obișnuiți, dintr-o dată, nu mai reușesc să găsească un echilibru între aria profesională și cea personală. E o perioadă de adaptare la acest nivel, la începutul vieții profesionale”, explică Oana Vasiu.
”Burnout-ul până a urmă înseamnă o epuizare extinsă pe mai multe arii: cognitiv, emoțional și fizic”
Psihologul susține că totul pleacă de la felul în care tinerii cred că sunt văzuți în societate.
”Această perioadă este combinată cu niște așteptări foarte ridicate. În contextul în care ei s-au obișnuiți să se identifice ca persoană, în timpul studiilor. Cine sunt eu? Eu sunt o persoană care are rezultate foarte bune școlare, universitate, doctorat… În momentul în care încep să lucreze, trag foarte tare pentru a avea în continuare rezultate bune, pentru a-și păstra imaginea pe care ei și-au construit-o și ajung să se epuizeze. Burnout-ul până a urmă înseamnă o epuizare extinsă pe mai multe arii: cognitiv, emoțional și fizic”, spune psihologul.
Sursa foto: Facebook / Cabinet de psihologie Oana Vasiu
”Începem să ne întâlnim din ce în ce mai mult în ultima perioadă cu tulburări cardiace sau chiar AVC-uri în rândul tinerilor”
Granița dintre o tulburare de adaptare și primele simptome ale burnout-ului sunt sensibile, spune psihologul.
”Ne uităm la simptome, ne uităm la manifestări. Se simt obosiți doar și au nevoie de mai multă odihnă și atât? OK, atunci e vorba doar de o tulburare de adaptare, de o oboseală. Probleme sunt în momentul în care apar simptome ca epuizare fizică și emoțională, oboseală cronică, atenție și memorie deficitare, dificultăți de concertare pe sarcină, ajung să aibă sentimente de eficiență, lipsa motivației, lipsa sensului, apatie, apare scăderea energiei fizice, le e greu să se dea jos din pat, apar dificultăți alimentare și de somn, apar tulburări fizice, gastrite, tulburări digestive, coșmaruri, nu mai au poftă de mâncare sau cad în extrema cealaltă, mănâncă foarte mult. Până la stări de anxietate și atacuri de panică ori stări depresive. Asta e partea psihologică.
Dar începem să ne întâlnim din ce în ce mai mult în ultima perioadă cu tulburări cardiace sau chiar AVC-uri în rândul tinerilor. Tulburările cardiace pot să apară de ritm cardiac, foarte des, sau chiar oprirea completă a funcționării inimii din cauza suprasolicitărilor. Au început să apară chiar și decese, din ce în ce mai des în ultima perioadă în rândul tinerilor, însemnând până în 30, 35 de ani”, transmite Oana Vasiu.
”Dacă primesc un feed-back bun la serviciu, sunt cineva. Nu. Sunt cineva și doar dacă ies cu prietenii și râd”
Tinerii nu ar trebui să uite niciodată că există viață și după orele petrecute la serviciu, iar descărcarea de problemele de acolo ar trebui să se facă imediat ce au părăsit locația, explică Oana Vasiu.
”I-aș sfătui în primul rând să nu piardă acest echilibru între viața profesională și viața lor socială, viața personală. E important să se bazeze pe rețeaua lor socială, e important să se vadă cu prietenii lor cât mai des, să râdă, să aibă un hobby în continuare, să nu-și elimine ce le aduce plăcere și bucurie. Să nu elimine timpul liber. Sub nicio formă. Să facă sport. Să țină cont de ei, să facă și lucruri pentru ei pentru că noi nu ne identificăm doar cu rezultatele profesionale, să nu-și ia toată confirmarea existentei lor din mediul lor profesional și atât.
Dacă primesc un feed-back bun la serviciu, sunt cineva. Nu. Sunt cineva și doar dacă ies cu prietenii și râd. Relația de cuplu este din nou foarte importantă. E important să ai o relație de cuplu știută, plăcută, care să le aducă o stare de bine emoțional. Să conștientizeze că atunci când doar primele simptome de burnout e posibil să se agraveze această tulburare în cazul în care nu schimbă ceva. Dacă nu reușesc să schimbe ceva în ritmul în care au ajuns să lucreze, nu reușesc să se detașeze, nu reușesc să se mai gândească la ce au de făcut, la termenele limită, poate că nu înțeleg exact ce au de făcut, poate e o supra încărcare de sarcini, e indicat să discute cu cineva de la serviciu.
Iar în momentul în care au ieșit de la serviciu și au închis ușa chiar să fie ușa închisă. Și să reia din nou ce au de făcut pentru serviciu de abia a doua zi, când ajung din nou acolo”, a mai spus Oana Vasiu.
Sursa foto: Pixabay
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube