Impozit pe vouchere. Cât vor plăti înapoi românii care primesc ajutor “gratuit” de la statVouchere şi salarii mărite contra grevă generală şi îngheţarea anului şcolar. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat ca a trimis Ministerului Muncii noile grile cu salariile profesorilor, care prevad o crestere medie de 60%. Potrivit ministrului Educatiei, este esential pentru sistemul de invatamant ca salariile profesorilor debutanti sa fie motivante. Declaratia a fost facuta in cadrul unei emisiuni la TVR Info, unde a vorbit despre problemele pe care le intampina, in prezent, sistemul de invatamant.

„Avem niste grile pe care le-am elaborat in lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si pe care le-am transmis catre Ministerul Muncii si catre cabinetul Primului-ministru, pentru ca este esential sa avem o crestere salariala consistenta, pe masura rolului dascalilor. Grilele pe care le-am transmis prevad o crestere in medie de 60% a salariilor. Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanti, noi am introdus chiar o bursa la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmeaza mastratul didactic, de exemplu, ca sa ii motivam pe cei mai buni absolventi sa mearga in aceasta profesie”, a declarat Ligia Deca.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, amenzile sunt şi de 10.000 de lei. Când expiră tichetele de vacanţă de anul trecut!
Ligia Deca a explicat cum s-a ajuns la decizia de a scoate din Legile Educatiei prevederile referitoare la salarizarea profesorilor.

Pentru mine, aceasta garantie de salarizare decenta, pe masura contributiei profesorilor la tot ce inseamna dezvoltarea societala, a fost o prioritate. De aceea a si ramas acea prevedere pana la discutia din Guvern, pana la aprobarea legilor in Guvern. Atunci a existat o discutie intre liderii coalitiei si federatiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru ca grila sa plece de la salariul unui debutant, care sa fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic ramane. Coalitia s-a angajat ca acesta sa fie punctul de plecare pentru salariile dascalilor. Insa s-au ridicat ingrijorari de ordin tehnic, de tehnica legislativa, spunandu-se ca in elaborare se afla legea salarizarii unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice si nu putem avea prevederi paralele in legi speciale, existand un risc de neconstitutionalitate. In opinia mea, e mai putin important in ce lege trecem aceasta garantie”, a mai spus Deca.

Nu vor mai fi uitate salariile directorilor, care vor creste conform noii grile de salarizare, „tocmai pentru a avea cei mai buni manageri scolari, lideri in scoli”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educatiei a mai declarat ca nu poate face reduceri bugetare, avand in vedere nevoia crescuta de investitie in Educatie. „Nu putem taia de la Ministerul Educatiei ​daca vrem un viitor sustenabil”, a spus Ligia Deca.

Românii care vor primi vouchere încă patru ani. Trebuie să plătească pentru ele un impozit de 145 de lei

Vin veşti bune de la oficiali pentru două…

Citeste continuarea pe www.romaniatv.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema