Îmbătrânirea populației și pericolul unui colaps financiar

De-a lungul timpului, partidele din țară au avut dezbateri acide cu privire la tema vârstei de pensionare. În urmă cu un an de zile PSD și PNL se contraziceau cu privire la necesitatea introducerii unei legislații prin care vârsta de pensionare să crească. Potrivit presei, PNL voia să interzică cumulul pensie-salariu şi creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Pe de altă parte, social-democrații respingeau propunerea PNL, invocând, între altele, faptul că „speranţa de viaţă a scăzut anul trecut cu 1,4 ani, iar speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică decât cea din Uniunea Europeană”.

Declinul și îmbătrânirea populației

Declinul și îmbătrânirea populației reprezintă într-adevăr motive de îngrijorare pentru viitor. Natalitatea în România este în scădere, iar acest fenomen este vizibil pe tot continentul european. Potrivit ONU și Eurostat, până în 2050, populația României se va micșora semnificativ și se va stabiliza în jurul cifrei de 16 milioane, adică cu aproximativ 6 milioane mai mică decât în prezent.

În acest context, sistemul social din România se va afla sub presiune în viitor, de vreme ce sistemul de pensii va trebui susținut de o populație tânără tot mai puțin numeroasă. Cum pensiile sunt un drept inalienabil, ele nu pot fi abolite, statul român va trebui să găsească modalități pentru a le plăti, chiar cu prețul unui colaps financiar. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu discuția cu privire la vârsta de pensionare va reveni pe tapet.

Cum stă România în comparație cu alte state europene

Dacă aruncăm o privire de ansamblu la nivel european, observăm că țara noastră se află partea de sus a clasamentului în ceea ce privește vârsta de pensionare. Potrivit OECD, în România, bărbații se pensionează la 65 de ani, iar femeile la 61. La nivelul UE, țara noastră se află peste media europeană în ceea ce-i privește pe bărbați (64,3 ani la bărbați), fiind depășită doar de Portugalia (65,3 ani pentru bărbați și femei), Danemarca (65,5 ani pentru bărbați și femei), Germania (65,7 ani pentru bărbați și femei), Irlanda (66 de ani pentru bărbați și femei) și Olanda (66,3 ani pentru bărbați și femei). Alte două state non-membre UE, Islanda și Norvegia au cea mai mare vârstă de pensionare de pe continent  – 67 de ani pentru bărbați și femei. Pe de altă parte, în Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia avem cea mai mică vârstă de pensionare din UE (62 de ani pentru bărbați și femei).

În acest context, o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani ar pune România pe primul nu doar în Uniunea Europeană ci și pe continentul european și ar stârni nemulțumiri sociale. În prezent, Franța dorește să crească vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, până în 2030. Lucrul acesta nu este însă agreat la unison de clasa politică franceză și nici de societatea franceză. România ar putea urmări cu atenție experiența franceză pe tema creșterii vârstei de pensionare – modul în care reacționează societatea și clasa politică din Hexagon ar putea fi un indiciu important cu privire la modul în care ar reacționa clasa politică și societatea din țara noastră. După toate probabilitățile o reformă a pensiilor care să vizeze vârsta de pensionare va fi necesară la un moment dat și în țara noastră, însă clasa politică poate pregăti până atunci societatea, astfel încât o astfel de reformă să nu ducă la tulburări sociale majore.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

„Maniacul Din Angarsk”, Un Fost Polițist Care A Comis 80 De Crime și A Primit Două Condamnări Pe Viață, Interviu în Presa Rusă: „Luați-mă Pe Front. Încă Mai Pot”

Urmatoarea stire

Clipele dinaintea dezastrului. Primele imagini filmate cu avionul din Nepal, în timpul prăbușirii VIDEO

Stiri pe aceeasi tema