Imagini impresionante cu luptele de la Azovstal, filmate de un soldat ucrainean eliberat de ruși: „Ei aveau totul, noi nu aveam nimic”


Un soldat ucrainean din batalionul Azov, eliberat recent în urma schimbului de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, a postat un clip video cu secvențe din timpul luptelor care au avut loc la combinatul Azovstal din Mariupol. Imaginile dramatice arată în ce condiții au luptat soldații ucraineni care i-au ținut în loc mai bine de două luni pe ruși, deși aceștia din urmă cuceriseră orașul Mariupol în urma unei campanii extrem de violente, bombardând inclusiv clădirea teatrului, folosită ca adăpost pentru mai mult de 1.000 de civili.

Autorul montajului video este soldatul Frost (Îngheț – în engleză), potrivit Ukraine Now, care a preluat clipul pe canalul său de Telegram. Prima parte a montajului conține imagini din dronă filmate de ruși, în timp ce conduceau asediul asupra combinatului siderurgic Azovstal. 

A doua parte prezintă lupta din perspectiva ucrainenilor, filmată printre ruinele combinatului, în timp ce cărau răniți sau ripostau cu foc împotriva rușilor.

„În general, pot descrie perioada de la Azovstal astfel: ei (rușii – n.r.) aveau totul – noi nu aveam nimic; dar noi, apărându-ne pe noi, am menținut pozițiile până la capăt”, a scris Frost, preluat de Ukraine Now.

Rusia a eliberat în urmă cu zece zile 215 prizonieri ucraineni, inclusiv comandanții militari care au organizat rezistența de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, în cel mai mare schimb de prizonieri care a avut loc între cele două părți de la începutul războiului. Printre cei eliberați se numără comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, și secundul său.

De partea cealaltă, Ucraina a eliberat de patru ori mai puțini oameni, însă printre ei se află și „aliatul lui Putin”, Viktor Medvedciuk, arestat de serviciile secrete ucrainene în urma unei operațiuni spectaculoase și acuzat de trădare.

La Azovstal ucrainenii au organizat o rezistență impresionantă împotriva rușilor, care, deși cuceriseră orașul Mariupol în urma unei campanii sângeroase, nu au reușit să ocupe și combinatul siderurgic în catacombele căruia se retrăseseră ucrainenii.

Soldații ucraineni, conduși de comandantul batalionului Azov, Denis Prokopenko, au împiedicat timp de câteva săptămâni înaintarea rușilor, refuzând să cedeze combinatul.

În cele din urmă, ei au primit ordin de la armata ucraineană să cedeze pozișia, astfel că, la începutul lunii mai, aproape 2.500 de soldați ucraineni s-au predat forțelor ruse.

Editor : Bogdan Pacurar

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Tom Hanks crede că a făcut doar 4 filme “suficient de bune”

Urmatoarea stire

George Simion, dosar penal pentru că a condus un autoturism având permisul de conducere suspendat

Stiri pe aceeasi tema