Igor Dodon condamnă bombardamentele Rusiei și mulțumește României pentru electricitateFostul şef de stat Igor Dodon condamnă bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au lăsat în beznă Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută pentru Publika TV. Totodată, Igor Dodon, actual preşedinte de onoare al socialiştilor din Republica Moldova, a mulţumit României pentru faptul că livrează curent Chișinăului, dar spune că autorităţile ar trebui să găsească o soluţie astfel încât liniile de tranzit prin care se importă electricitatea din România să nu fie afectate.

Interviu Igor Dodon:

Publika: Cum calificaţi bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza cărora şi Republica Moldova a rămas fără energie electrică? 

Igor Dodon: Este foarte tragic pentru noi, din cauza la aceste bombardamente ale Federaţiei Ruse spre Ucraina noi am rămas fără energie electrică şi eu cred că asta este foarte grav.

Publika: Condamnaţi acest lucru?

Igor Dodon: Evident, noi am rămas fără lumină, şi dumneavoastră, şi eu acasă, la mine la Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat şi 24 de ore!

Fostul şef de stat mai spune că Republica Moldova trebuie să mulțumească autorităţilor române pentru că livrează energie electrică, chiar dacă la un preţ mai mare. Igor Dodon susţine însă că Guvernul trebuie să găsească o soluţie astfel încât să nu fie afectate liniile eletrice prin care vine curentul din România.

Închipuiţi-vă ce poate fi la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pentru 24 de ore, ce fac oamenii? Trebuie de găsită o soluţie tehnică, dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulţumesc, chiar dacă e mai scump. Trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectaţi, malul drept Nistrului, măcar.”, a mai spus Igor Dodon

În 23 noiembrie, toată ţara a rămas fără energie electrică, după ce reţelele de tensiune din Ucraina au fost distruse de bombardamentele ruşilor. În urma exploziilor s-a produs o deconectare avariată în sistem. Autorităţile explică asta prin faptul că reţelele Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Astfel, situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România. Potrivit responsabililor, dacă nu se aplică deconectarea automată, stațiile electrice ar putea fi serios avariate din cauza supraîncărcării, iar întreruperile ar dura mai mult timp.

Ulterior, Igor Dodon a revenit pe propriul cont de socializare:

„Nu am condamnat niciodată agresiunea cuiva. Voi condamna agresiunea vreunei țări doar în cazul în care, să ne ferească Domnul, ne va ataca pe noi.
Relațiile dintre Rusia și Ucraina – este problema lor. Pentru noi, acestea sunt două popoare frățești și trebuie să fim în relații bune cu ambele.
Cât despre bombardamentele, care au lăsat Moldova fără curent electric săptămâna trecută, cu siguranță este o problemă pentru noi. Nu cred că cineva va spune că e bine. Dar întrebarea principală este: ce facem în continuare?

Și o adresez guvernării: de ce nu s-a făcut nimic până în prezent ca să nu depindem de Odesa? Doar acum, dacă în Odesa se deconectează lumina, se deconectează și la noi.
Trebuie să găsim urgent o soluție tehnică, astfel încât să nu se mai repete situația cu care ne-am confruntat săptămâna trecută.”

Îți recomandăm:

Radu Hossu: Rusia nu a ajuns la gurile Dunării pentru că ucrainenii au rezistat

cuvinte cheie: Igor Dodon

Citeste continuarea pe project-e.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, erupe după aproape patru decenii

Urmatoarea stire

„Sunt bine! Mă bucur de multă linişte interioară”

Stiri pe aceeasi tema