Iată că mandatul de arestare îl încurcă pe Putin!


Hai, Putin, fă-ți curaj, ia calul și du-te! Ce ți se poate întâmpla?”, a notat Păun pe pagina sa de Facebook.

Vladimir Putin nu a decis încă dacă se va deplasa la summitul grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), programat pentru luna august în Africa de Sud, a informat vineri Kremlinul.

„Încă nu există o decizie (în această privinţă)”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă zilnic.

Ministrul sud-african al relaţiilor internaţionale, Naledi Pandor, a confirmat joi că ţara sa l-a invitat pe preşedintele rus să ia parte la summitul grupului de economii emergente BRICS, în pofida mandatului de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva acestuia.

„Preşedintele Putin este unul dintre liderii BRICS şi este invitat la summit, deşi cred că mandatul (de arestare) al CPI este un motiv de îngrijorare”, a declarat aceasta jurnaliştilor la Pretoria.

Ca stat membru al CPI, Africa de Sud, care va găzdui în august, la Durban (est), summitul şefilor de stat şi de guvern ai blocului, este obligată să coopereze în vederea arestării lui Putin, după ce săptămâna trecută tribunalul internaţional a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus pentru presupuse crime de război.

„Trebuie să avem o discuţie cu cabinetul (guvernului sud-african) pentru a decide cum vom acţiona”, a declarat deţinătoarea portofoliului Externelor, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a BRICS în acest an.

Rusia şi-a exprimat anterior încrederea că Africa de Sud va asigura o activitate eficientă pentru toate ţările şi reprezentanţii acestora, inclusiv liderii, la summit.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte al ţării, Dmitri Medvedev, a avertizat joi că eventuala arestare a lui Putin în baza mandatului CPI va echivala cu o declaraţie de război împotriva Rusiei.

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema