Guvernul român a cerut explicaţii Mexicului pentru că a refuzat intrarea în ţară a mai multor cetăţeni români


Guvernul român a cerut explicaţii Mexicului pentru că a refuzat intrarea, fără motiv aparent, a mai multor cetăţeni români care au sosit în această ţară cu avionul, potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe transmis agenţiei EFE și citat de Agerpres.

În text, Ministerul de Externe explică faptul că, în perioada 19-20 decembrie, Ambasada României în Mexic a primit „o serie de solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români care nu au fost lăsaţi să intre” în ţară la sosirea pe aeroporturile din capitală şi Cancun.

„Reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri urgente pe lângă autorităţile mexicane pentru a obţine informaţii cu privire la situaţia cetăţenilor români şi la motivele refuzului de a le permite accesul pe teritoriul mexican”, se arată în comunicatul MAE român citat joi de agenţia spaniolă de presă.

Potrivit informaţiilor transmise de Mexic, autorităţile mexicane au refuzat intrarea acestor persoane din cauza unor presupuse anomalii în răspunsurile lor la formularul de intrare şi din cauza existenţei, în bazele de date, a unor „alerte” emise pentru unele dintre ele.

Ministerul român al Afacerilor Externe şi-a exprimat „nemulţumirea” faţă de autorităţile mexicane, subliniind „importanţa ca astfel de decizii să fie justificate” şi aplicate cu „respectarea strictă a drepturilor cetăţenilor români”.

Doi dintre turiştii români afectaţi s-au plâns la un post de televiziune din România că oficialii mexicani i-au împiedicat să intre fără alt motiv decât naţionalitatea lor, în ciuda faptului că aveau rezervări la hotel şi alte dovezi că au venit în scop turistic.

„Toţi românii au fost puşi într-o parte şi în şir indian”, a spus turistul, a cărui mărturie a fost confirmată de alte persoane afectate, potrivit Agerpres. Agenţii vamali mexicani i-au înmânat paşapoartele comandantului avionului cu care au zburat înapoi în Europa, spre Madrid, a declarat un alt turist.

Autorităţile mexicane şi-au exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea cu privire la prezenţa unor grupuri organizate de trafic de persoane sau a unor grupuri implicate în furtul de date de carduri bancare care sunt formate din români.

În februarie 2021, autorităţile mexicane au refuzat intrarea în ţară a zeci de cetăţeni români cu acte în regulă, care au fost nevoiţi să se întoarcă acasă după ce au fost reţinuţi ore în şir pe aeroport.

Potrivit unora dintre aceşti turişti români, oficialii mexicani le-au spus că nu pot intra în ţară deoarece Mexicul a primit o alertă cu privire la sosirea iminentă a unei figuri proeminente a crimei organizate din România.

Context. În luna mai 2021, agenția Reuters scria că sute de români de etnie romă au traversat ilegat granița dintre Mexic și Statele Unite în ultimele săptămâni în sudul Texasului în căutare de azil, fenomen care a crescut numărul persoanelor arestate în ultimele luni, transmite Reuters. Jurnaliștii de la Reuters susțin că au văzut grupuri mari de migranți traversând râul Rio Grande pe plute improvizate în luna Mai. Acești migranți le-ar fi spus jurnaliștilor Reuters că au părăsit România din cauza rasismului și cer azil în Statele Unite.

Poliția de frontieră din Statele Unite a reținut 2.217 români de etnie romă care au încercat să treacă granița în 2021, față de cei 226 prinși în 2020 și 289 în 2019, notează Reuters.

Românii de etnie romă care au au traversat ilegat granița dintre Mexic și Statele Unite în în căutare de azil plătesc mii de dolari traficanților de persoane pentru a ajunge pe teritoriul american, au declarat la acel moment cunoscători ai fenomenului consultați de către G4Media.ro.

Aceștia afirmă că romii profită de politicile flexibile de imigrație promise de către președintele Joe Biden, care a relaxat multe dintre regulile dure impuse de fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump. Experții susțin că prezența romilor din România și din alte țări „atipice” în regiunea de frontieră de la sudul Statelor Unite indică un nou trend în imigrația ilegală, care are semnificații politice, economice și sociale uriașe, în special pentru SUA.

Potrivit informațiilor, prețul plătit traficanților de persoane pentru traversarea frontierei de sud a Statelor Unite variază de la câteva sute la zeci de mii de dolari. VOA a citat cazul unui guatemalez care ar fi plătit 20.000 de dolari coioților ca să poată ajunge în America.

De asemenea, un studiu al RAND Corporation a estimat că traficanții au făcut între 200 de milioane și 2.3 miliarde de dolari în 2017 transportând oameni în SUA, în special imigranți proveniți din America Centrală.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Program Lidl România de Crăciun. Care este orarul magazinelor de sărbători

Urmatoarea stire

“De departe, cel mai greu an din viața mea”

Stiri pe aceeasi tema