Guvernul prezintă în parlament un proiect de lege dur menit să oprească imigrația ilegală prin Canalul Mânecii


Secretarul de Stat în Ministerul de Interne al Marii Britanii, Suella Braverman a declarat în Parlament că migrația ilegală a ajuns într-o situație de criză, relatează rfi.ro Guvernul britanic a introdus în parlament un proiect de lege menit să stăvilească imigrația ilegală prin Canalul Mânecii care a depășit 45.000 de persoane în 2022.

Opoziția a spus că proiectul nu rezolvă problema, iar organizațiile de caritate spun că textul este crud și  încalcă tratatele internaționale privind refugiații.

Ministra de interne Suella Braverman a explicat în Camera Comunelor motivele care au îndemnat guvernul să purceadă la această inițiativă radicală.

“Cetățenii britanici se așteaptă, pe bună dreptate, să rezolvăm această criză și asta intenționăm să facem, atât eu, cât și prim-ministrul. Trebuie să oprim ambarcațiunile. Este complet nedrept ca oamenii care călătoresc printr-un șir de țări sigure să vină apoi în Marea Britanie în mod ilegal și să abuzeze de legile noastre privind azilul pentru a evita expulzarea.” a spus ministra Breaverman.

“Acest lucru trebuie să înceteze. Prin introducerea de noi legi, clarific faptul că singura cale de acces în Regatul Unit este cea sigură și legală. Dacă veniți aici în mod ilegal, nu veți putea solicita azil sau să vă construiți o viață aici. Nu vi se va permite să rămâneți. Veți fi returnat acasă, dacă sunteți în siguranță, sau într-o țară terță sigură, cum ar fi Rwanda. Aceasta este singura modalitate de a împiedica oamenii să-și riște viața și să plătească infractorilor mii de lire sterline pentru a ajunge aici.”, a adăugat ea.

Principalele prevederi ale proiectului de lege privind imigrația ilegală sunt:

  • Obligația de a lua măsuri de îndepărtare – ministrul de interne va avea obligația legală de a îndepărta persoanele care au intrat ilegal în Regatul Unit.
  • Detenție și eliberare pe cauțiune – consolidarea competențelor de detenție, astfel încât persoanele să poată solicita eliberarea pe cauțiune de la instanțe numai după 28 de zile (deși habeas corpus va rămâne).
  • Copii neînsoțiți – minorii care vin ilegal în Regatul Unit nu vor fi îndepărtați într-o țară terță sigură până când nu împlinesc 18 ani.
  • Intrarea, cetățenia și stabilirea – persoanele care vin ilegal în Regatul Unit nu se vor putea stabili în țară și vor avea interdicție permanentă de a se întoarce.
  • Azil – cererile de azil ale persoanelor care vin ilegal vor fi considerate inadmisibile și vor fi examinate într-o țară terță sigură.
  • Sclavie modernă – sesizările privind sclavia modernă pentru cei care vin ilegal în Regatul Unit vor fi descalificate din motive de ordine publică, în conformitate cu prevederile tratatului internațional împotriva traficului de persoane, ECAT.
  • Proceduri legale – limitarea circumstanțelor în care contestațiile legale vor împiedica îndepărtarea unei persoane din Regatul Unit. Majoritatea contestațiilor juridice vor fi luate în considerare atunci când o persoană a fost îndepărtată cu succes din Regatul Unit.
  • Extinderea listei de țări considerate sigure din punct de vedere juridic – acest lucru va clarifica în mod incontestabil când cineva nu are nevoie de protecția noastră, deoarece este evident că nu riscă să fie persecutat în țara sa de origine.
  • Numărul anual de persoane care folosesc rute sigure și legale – angajarea de a reamplasa un anumit număr de refugiați în Marea Britanie în fiecare an.

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor care însoțește proiectul de lege privind migrația ilegală, ministra Braverman afirmă că există „mai mult de 50% șanse” ca acesta să fie incompatibil cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „Testăm limitele, dar rămânem încrezători că acest proiect de lege este compatibil cu dreptul internațional” se spune în scrisoare.

Ministra de interne din umbră din partea Partidului Laburist, Yvette Cooper, a respins afirmațiile ministrei Braverman spunând că promisiuni anterioare similare au rămas fără efect și număr imigranților respinși expulzați este cu 80% mai mic decât pe vremea când Laburiștii erau la putere (înainte de 2010). Ea a calificat proiectul drept o scamatorie care va produce doar haos.

„Nu există nimic corect, uman sau chiar practic în acest plan și, sincer, este înfricoșător să vezi cum miniștrii încearcă să elimine protecția drepturilor omului pentru grupuri de persoane pe care au ales să le facă țapi ispășitori pentru propriile eșecuri”, a spus Steve Valdez-Symonds, directorul Amnesty International pentru drepturile refugiaților și migranților.

Noul proiect de lege al guvernului britanic privind migrația ilegală va crea „mai multă cruzime și mizerie” pentru migranți, a declarat Katy Chakrabortty, șefa departamentului de politici și advocacy al organizației caritabile Oxfam, realteazp rfi.ro

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Mesaje de 9 martie 2023: când se sărbătorește, de fapt, Ziua Bărbatului?

Urmatoarea stire

cum creezi experiența și la ce filme de Oscar să te uiți

Stiri pe aceeasi tema