Guvernul Ciucă dă OUG să corecteze două Ordonanțe greșite pe care tot el le-a emis și recunoaște că România riscă să piardă 9,2 miliarde de euroGuvernul PNL – PSD – UDMR discută, în ședința de miercuri, un proiect de Ordonanță de Urgență care corectează efectele altor două Ordonanțe pe care tot Guvernul le dăduse anul trecut. Ambele vizează gestionarea unor fonduri europene nerambursabile, iar în nota de fundamentare a noii OUG, semnată de Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, guvernanții admit că România riscă să piardă 9,2 miliarde de euro dacă nu fac corectările necesare.

Guvernul intenționează să corecteze două Ordonanțe pe care tot el le-a dat greșit

„La data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă sunt în risc de decomitere aproximativ 9,2 miliarde de euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului noii OUG, citată de G4Media.

De asemenea, Guvernul recunoaște că precedentele Ordonanțe au pus probleme beneficiarilor de fonduri europene. Iată câteva fragmente:

Pe de altă parte, din practică au rezultat impedimente în aplicarea OUG nr. 64/2022 cauzate de inexistenţa unui tratament diferenţiat pentru contractele de lucrări, definite la art. 17 alin. (3) lit. c) care pot fi de natură execuţie lucrări sau proiectare şi execuţie lucrări.

Pe de altă parte, cuprinsul O.U.G. nr. 64/2022, publicată în luna mai 2022, a introdus ca puncte de referinţă pentru ajustarea valorii estimate a contractelor de lucrări din cadrul proiectelor de infrastructură indicele INS construcţii- total aferent lunii ianuarie 2022, ultimul indice definitiv publicat. In practică, se constată că numeroase proceduri de atribuire, derulate în lunile iulie- august 2022 nu au avut niciun ofertant, indicele publicat în luna iulie fiind 187.1, faţă de 107.71 aferent lunii ianuarie 2022.

În acest context, a fost modificată OUG nr. 64/2022 prin OUG nr. 171/2022, respectiv s-au modificat art. 1 alin. (3), art. 20 lit. a), art. 21 alin. (1) şi Anexa nr. 5 pentru a se permite ajustarea valorii estimate a contracatelor de lucrări cu ultimul indice disponibil publicat de INS. Ulterior, din aplicare, s-a constatat incorectitudinea valorilor din tabelul de la punctul 1, lit. b) din Anexa 5, respectiv indicii costurilor în construcții total pentru fiecare an- coeficienți publicați de către Institutul Național de Statistică pentru perioada 2014-2021.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema