Guvernul a alocat peste 500 milioane de euro pentru refugia╚Ťii ucraineni


Guvernul a prezentat vineri raportul privind m─âsurile luate ├«n c├óteva domenii strategice, printre care ┼či ajutorul acordat uncrainilor care au ajuns ├«n Rom├ónia din cauza r─âzboiului, ├«n care se precizeaz─â c─â au fost alocate peste 500 milioane de euro alocate de la bugetul de stat ┼či partenerii interna┼úionali, ┼čase ministere au fost implicate ├«n Planul na┼úional de m─âsuri pe termen mediu ┼či lung, peste 20 de legi au fost modificate ┼či adoptate pentru gestionarea persoanelor str─âmutate din Ucraina ┼či peste 1.500 de autorit─â┼úi locale ┼či 300 de organiza┼úii neguvernamentale au ajutat ├«n furnizarea de sprijin direct refugia┼úilor.

Guvernul precizeaz─â, despre coordonarea r─âspunsului Rom├óniei la criza umanitar─â a refugia┼úilor, c─â peste 3,2 milioane de cet─â┼úeni ucraineni ne-au trecut grani┼úele ├«n ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul Rom├óniei sau partenerii no┼čtri, potrivit News.ro.

ÔÇŁ├Än prezent, avem peste 107 000 de cet─â┼úeni ucraineni au ales s─â r─âm├ón─â ├«n Rom├ónia, din care peste 47 000 sunt copii. Rom├ónia a fost ┼či este spa┼úiul de siguran┼ú─â ┼či lini┼čte pentru valurile de refugia┼úi Ucraineni, iar acest lucru se vede ├«n resursele alocate pentru asigurarea nevoilor de baz─â, c├ót ┼či pentru protec┼úia ┼či incluziunea acestora ├«n comunit─â┼úile noastre: peste 500 mil euro alocate de la bugetul de stat ┼či partenerii interna┼úionali, 6 ministere implicate ├«n Planul na┼úional de m─âsuri pe termen mediu ┼či lung, peste 20 de legi modificate ┼či adoptate pentru gestionarea persoanelor str─âmutate din Ucraina, peste 1.500 de autorit─â┼úi locale ┼či 300 de organiza┼úii neguvernamentale implicate ├«n furnizarea de sprijin direct refugia┼úilor din UcrainaÔÇŁ, precizeaz─â Executivul.

De asemenea, de la ├«nceputul crizei din februarie 2022 ┼či p├ón─â ├«n prezent, Rom├ónia a dezvoltat un mecanism de coordonare ┼či colaborare ├«ntre toate p─âr┼úile implicate activ ├«n gestionarea crizei. Guvernul Rom├óniei, prin ministerele ┼či institu┼úiile sale, societatea civil─â prin ONG-uri, funda┼úii, mediul privat ┼či cet─â┼úeni, agen┼úiile ONU s-au coordonat ┼či s-au completat reciproc pentru primirea, sus┼úinerea ┼či integrarea ucrainenilor, mai spune Guvernul.

ÔÇťRom├ónia a dovedit c─â este un partener de ├«ncredere european ┼či interna┼úional care, nu numai c─â delimiteaz─â r─âzboiul de pace ┼či stabilitate, dar a oferit ┼či cele mai importante coridoare, la propriu ┼či la figurat, de sprijin interna┼úional pentru Ucraina, pun├ónd la dispozi┼úie infrastructura noastr─â na┼úional─â rutier─â, feroviar─â, fluvial─â ┼či maritim─âÔÇŁ, a declarat prim-ministrul Rom├óniei,┬á Nicolae Ciuc─â.

ÔÇŁAm reu┼čit ├«n ultimul an, ├«n ciuda tuturor provoc─ârilor, s─â gestion─âm coerent ┼či serios cea mai mare criz─â a refugia┼úilor din Europa, s─â facem pa┼či strategici importan┼úi ├«n domeniul traficului de persoane, care au dus la ├«mbun─ât─â┼úirea ratingului de ┼úar─â, dar s─â ├«nt─ârim ┼či sistemul de protec┼úie ┼či siguran┼ú─â al copiilor prin instrumente complexe precum serviciul de interven┼úie 119, RO-Alert ÔÇô copil disp─ârut ┼či sprijin psiho-terapeutic pentru copii. Sunt pa┼či importan┼úi ┼či resurse substan┼úiale investite ├«n acest efort comun al tuturor partenerilor implica┼úi, care demonstreaz─â c─â putem fi un exemplu ├«n aceste domeniiÔÇŁ, a declarat M─âd─âlina Turza, consilier de stat.

├Än privin┼úa coordon─ârii luptei ├«mpotriva traficului de persoane, Guvernul arat─â c─â eforturile Rom├óniei au fost confirmate ┼či recunoscute, ├«n anul 2022, prin ├«mbun─ât─â┼úirea ratingul de ┼úar─â de c─âtre Departamentul de Stat al SUA.

ÔÇŁ├Än 2022, coordonarea luptei ├«mpotriva traficului de persoane a continuat cu aceea┼či intensitate, astfel ├«nc├ót ast─âzi s─â avem un nou Mecanism de Identificare ┼či referire a victimelor traficului de persoane, primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgen┼ú─â pentru a depista timpuriu victimele, avem pentru prima dat─â un Plan integrat de ac┼úiune pentru a r─âspunde tuturor recomand─ârilor interna┼úionale ├«n acest domeniu ┼či un grup de lucru special destinat prevenirii ┼či combaterii traficului de persoane ├«n r├óndul refugia┼úilor din UcrainaÔÇŁ, men╚Ťioneaz─â Executivul.

Implementarea m─âsurilor incluse ├«n Planul na┼úional ÔÇťDin grij─â pentru copiiÔÇŁ au cuprins:┬á Num─ârul unic pentru copii abuza┼úi, neglija┼úi, exploata┼úi ÔÇô 119 este func┼úional 100% ┼či a salvat mii de copii din situa┼úii grave. Sunt peste 103.557 de apeluri ┼či 1.207 copii salva┼úi din situa┼úii de la grani┼úa dintre via┼ú─â ┼či moarte. Implementarea unui mecanism de alert─â ├«n timp real pentru copiii disp─âru┼úi RO Alert ÔÇô copil disp─ârut. Peste 15 alerte date p├ón─â ├«n prezent. Sistem informatic integrat de analiz─â ┼či sortare intuitiv─â a imaginilor ┼či a clipurilor video cu caracter abuziv ├«mpotriva copiilor, care va eficientiza substan┼úial componenta de combatere a pornografiei infantile ┼či a exploat─ârii ┼či abuzului minorilor online.

ÔÇŁAu fost opera┼úionalizate 42 de camere de ascultare a copiilor victime ale infrac┼úiunilor ├«n toate jude┼úele. Aproximativ 1.000 de poli┼úi┼čti au fost forma┼úi ├«n domeniul violen┼úei ┼či abuzurilor ├«mpotriva copiilor din perspectiva rela┼úion─ârii cu minorii. 70.000 de ┬áore de consiliere psihologic─â ┼či psihoterapie pentru copiii identifica┼úi cu tulbur─âri psiho-emo┼úionale generate de Pandemia de COVID-19 ┼či nu numaiÔÇŁ, mai precizeaz─â Guvernul, care se refer─â ┼či la dezvoltarea platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicat─â at├ót copiilor, c├ót ┼či speciali┼čtilor ┼či p─ârin┼úilor. Aceasta con┼úine materiale de specialitate realizate de profesioni┼čtii ├«n domeniu, ghiduri ┼či proceduriÔÇŁ.

├Än privin┼úa reformei ├«n domeniul capacit─â┼úii legale a persoanelor cu dizabilit─â┼úi, Guvernul spune c─â ÔÇŁRom├ónia are rezultate semnificateÔÇŁ.

ÔÇŁ├Än anul 2022, a fost adoptat─â legisla┼úia prin care persoanele adulte cu dizabilit─â┼úi intelectuale nu vor mai fi de private de capacitatea legal─â, adic─â se pot angaja, se pot c─âs─âtori, pot vota ┼či pot decide asupra vie┼úii lor cu mai mult sau mai pu┼úin sprijinÔÇŁ, arat─â Guvernul.

Citeste continuarea pe universul.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Persoană rănită în urma coliziunii dintre două autoturisme, pe șoseaua de centură a Municpiului Alba Iulia

Urmatoarea stire

Pite╚Ötiul ar putea deveni sector al Craiovei ╚Öi Olgu╚Ťa primar general

Stiri pe aceeasi tema