[ditty id=108033]

Germania intensifică planurile de reducere a dependenței de gazul rusesc. Ce proiecte anunță

Germania este cu un pas mai aproape de a găsi un înlocuitor pe termen lung și mai ecologic pentru gazul natural și cărbunele din Rusia, relatează CNN.

Termocentrală pe cărbune în Germania, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, producătorul german de energie RWE (RWEOY) și firma energetică de stat norvegiană Equinor au anunțat, joi, noi planuri de a construi centrale electrice pe bază de hidrogen în Germania în următorii câțiva ani, precum și o conductă majoră între cele două țări pentru a le alimenta.

Acordul – care nu este încă obligatoriu din punct de vedere juridic – face parte din eforturile Germaniei de a elimina treptat toate centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic.

Berlinul s-a îndepărtat dramatic de Rusia ca sursă de energie de la invazia acesteia în Ucraina și astfel trebuie să găsească furnizori alternativi siguri.

Prin această colaborare vom consolida securitatea energetică pe termen lung pentru cea mai mare țară industrială din Europa”, a declarat Anders Opedal, CEO și președinte Equinor, într-o declarație comună, transmite CNN.

Centralele vor funcționa cu gaz din Norvegia

Centralele electrice, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa inițial cu gaz natural produs în Norvegia, înainte de a trece la hidrogen „albastru”, produs tot în Norvegia folosind gaz natural și pompat prin conducta subacvatică, au spus companiile.

Peste 95% din dioxidul de carbon emis în timpul producerii de hidrogen va fi captat și stocat sub fundul mării, au adăugat ei. Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de 2 gigawați pentru hidrogen „albastru” până în 2030.

Scopul final este de a genera așa-numitul hidrogen „verde” folosind energia regenerabilă produsă de parcuri eoliene offshore, au spus ei, fără a furniza date țintă.

Obiectivul UE

Sursa citată menționează că Uniunea Europeană are obiectivul de a construi o capacitate de producție de hidrogen regenerabilă de 40 gigawați până în 2030.

„Este o nevoie urgentă de o accelerare rapidă a economiei hidrogenului”, a declarat Markus Krebber, directorul executiv al RWE.

Companiile nu au precizat câte centrale electrice intenționează să construiască și nici valoarea investițiilor lor comune.

Norvegia este acum cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, potrivit statisticilor oficiale ale UE. De când Rusia a început să-și reducă exporturile către bloc ca răzbunare pentru sancțiunile europene din cauza războiului din Ucraina, țara nordică și-a intensificat propriile exporturi pentru a ajuta la umplerea decalajului.

„În mijlocul crizei energetice, vedem cât de importantă este Norvegia ca furnizor de încredere de gaze pentru Europa, dar vedem, de asemenea, cât de crucial este să trecem mai repede la energie regenerabilă.”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere, joi, reporterilor la Oslo, potrivit unui raport Reuters.

Nord stream 2

Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Germania a abandonat planurile de a utiliza conducta Nord Stream 2, care a fost construită de Gazprom pentru a livra până la 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an – sau mai mult de jumătate din consumul anual al Germaniei.

În lunile care au urmat, Rusia a redus dramatic fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1. Fluxurile de pe acea conductă s-au oprit complet în august, când s-a închis pentru reparații. Nu s-a redeschis.

Ambele conducte au fost lovite o lună mai târziu de o serie de explozii. Danemarca și Suedia au spus că infrastructura a fost vizată în mod deliberat, iar serviciul de securitate al Suediei a spus că nu poate fi exclus „ca o putere străină să fie în spatele ei”.

Suspiciunea a căzut asupra Rusiei, fiind singurul actor din regiune despre care se crede că are atât capacitatea, cât și motivația de a deteriora în mod deliberat conductele. Kremlinul a negat că a lovit conductele.

După explozii, NATO a promis că va organiza un „răspuns unit și hotărât” dacă daunele se dovedesc a fi deliberate.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Secretarul general al NATO îi avertizează pe Aliați să nu subestimeze Rusia în războiul împotriva Ucrainei

Urmatoarea stire

Iohannis, către magistraţi: Luaţi atitudine când independenţa justiţiei e periclitată

Stiri pe aceeasi tema