[ditty id=108033]

GALERIE FOTO Cum arată zgârie-norii viitorului, proiectați de un arhitect cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Arhitectul Manas Bhatia are o viziune îndrăzneață asupra viitorului – unul în care zgârie-norii rezidențiali acoperiți de copaci, plante și alge acționează ca „turnuri de purificare a aerului”, relatează CNN.

Într-o serie de imagini detaliate, arhitectul și designerul computațional din New Delhi a dat viață acestei idei. Clădirile imaginate de el sunt înfățișate ridicându-se deasupra unei metropole futuriste, iar formele lor curbate sunt inspirate de imagini regăsite în natură.

Dar ideile nu sunt în întregime rodul imaginației sale.

Sursa foto: Instagram / Manas Bhatia (manasbhatiadesign)

Pentru proiectul său conceptual, „AI x Future Cities”, Bhatia a apelat la un instrument de imagistică de Inteligență Artificială, Midjourney, care generează imagini elaborate pe baza unor indicații scrise. Utilizând o serie de descrieri text – cu expresii precum „turnuri futuriste”, „tehnologie utopică”, „simbiotic” și „material bioluminescent” – Midjourney a produs o serie de imagini digitale pe care Bhatia le-a îmbunătățit ulterior, perfecționând indicațiile.

Bhatia a declarat că poate dura până la 20 de minute pentru a realiza fiecare dintre operele de artă suprarealiste. El și-a rafinat descrierile de aproape 100 de ori pentru fiecare proiect, editând și adăugând la text până când a obținut rezultatele dorite înainte de a curăța imaginile cu ajutorul Photoshop.

Sursa foto: Instagram / Manas Bhatia (manasbhatiadesign)

„Partea cu încercările și erorile este cea mai distractivă”, a declarat arhitectul prin telefon. „Folosim inteligența artificială pentru a crea imagini și, în acest proces, inteligența artificială se antrenează singură și se îmbunătățește în timp.”

Într-un alt proiect, intitulat „Arhitectura simbiotică”, Bhatia și-a imaginat un viitor în care clădirile sunt realizate din materiale vii. Folosind indicații precum „gigant” și „scobit”, el a produs imagini a ceea ce el a numit un „viitor utopic” în care apartamentele sunt formate în interiorul unor copaci de mărimea unui sequoia.

El spune că a fost inspirat de Hyperion, un sequoia de aproximativ 115 metri înălțime din California, considerat a fi cel mai înalt copac viu din lume. Dar s-a inspirat și din munca sa de zi cu zi la firma de arhitectură indiană Ant Studio, ale cărei proiecte includ modernizarea clădirilor cu fațade noi pentru a încuraja ventilația naturală și a reduce consumul de energie.

Sursa foto: Instagram / Manas Bhatia (manasbhatiadesign)

„Inspirația (a fost ideea) ca „pielea” unei clădiri să fie organică și inspirată de natură, precum și modul în care are loc răcirea prin evaporare și transpirația, astfel încât (turnurile să își poată) regla propria temperatură pe parcursul zilei”, a declarat Bhatia, adăugând: „Dacă am putea crea materiale de construcție care să fie organice, să trăiască și să crească, clădirea s-ar putea ventila singură prin aceste procese naturale”.

Recenta popularitate a instrumentelor de imagistică cu inteligență artificială, precum DALL-E 2 de la OpenAI și Imagen de la Google Research, a ridicat noi întrebări cu privire la creativitate și integritatea artistică.

Luna trecută, Jason M. Allen, designer de jocuri din Colorado, a câștigat în mod controversat 300 de dolari la un concurs de artă cu o imagine futuristă, în stil renascentist, creată cu ajutorul Midjourney. În timp ce unii utilizatori de rețele de socializare și artiști și-au exprimat dezaprobarea față de metodele lui Allen, designerul a declarat că lucrarea sa – care i-a luat peste 80 de ore pentru a fi creată – se califică drept o operă de artă digitală.

Sursa foto: Instagram / Manas Bhatia (manasbhatiadesign)

Pentru Bhatia, inteligența artificială este doar un alt instrument. „Arta este complet deschisă la interpretare”, a spus el. „Iar un artist poate folosi orice fel de instrument care există pentru a crea artă. Oricine poate folosi inteligența artificială, dar nu va putea obține un rezultat la fel de bun ca o persoană creativă”.

Prin producerea a ceva dincolo de imaginația utilizatorilor, aceasta poate stârni noi idei și poate îmbogăți procesul de proiectare, a adăugat arhitectul. El preconizează chiar un viitor în care AI poate genera proiecte 3D și este integrată în software-ul pe care arhitecții îl folosesc pentru a-și modela creațiile.

„Are un potențial extraordinar”, a mai adăugat el.

 

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Are 51 de ani, dar arată uimitor. Mark Wahlberg și-a etalat trupul plin de mușchi pe plajă

Urmatoarea stire

Ciucă, la ședința de Guvern: Încheiem 2022 cu o valoare de aproximativ 11 miliarde de euro din investiţii străine / Începând cu 1 ianuarie compensarea preţului la carburanţi nu va mai funcţiona

Stiri pe aceeasi tema