Furturile de criptomonede au atins recordul de 3,8 miliarde de dolari anul trecutPierderile cripto globale au crescut de la 3,3 miliarde de dolari fura┼úi ├«n 2021, a declarat firma de analiz─â blockchain Chainalysis Inc. ├«ntr-un raport publicat miercuri. Grupurile de hacking pe care oficialii americani le-au legat de guvernul nord-coreean au furat aproximativ 1,7 miliarde de dolari ├«n 2022 ┼či ├«n cre┼čtere de la aproximativ 400 de milioane de dolari anul trecut, potrivit firmei.

Hackerii nord-coreeni ┼či-au sporit aten┼úia asupra sectorului criptomonedelor ca mijloc de a ob┼úine venituri ├«n fa┼úa sanc┼úiunilor interna┼úionale, potrivit unor oficiali americani. Ei au folosit o serie de tactici, de la a se da drept non-nord-coreeni la interviurile de angajare p├ón─â la implementarea de ransomware, pentru a genera venituri, au constatat cercet─âtorii. Anne Neuberger, consilier adjunct pentru securitate na┼úional─â al SUA pentru tehnologii cibernetice ┼či emergente, a declarat ├«n iulie c─â banii fura┼úi prin hacking reprezint─â aproximativ o treime din finan┼úarea programelor de dezvoltare de arme ale Pyongyangului.

S─âpt─âm├óna trecut─â, Biroul Federal de Investiga┼úii al SUA a acuzat dou─â grup─âri nord-coreene de infrac┼úiuni cibernetice de furtul a 100 de milioane de dolari ├«n cadrul unui jaf comis ├«n iunie anul trecut la serviciul de criptomonede Harmony Bridge. Grupul Lazarus, o unitate specializat─â ├«n hacking despre care FBI a declarat anterior c─â este asociat─â cu Biroul General de Recunoa┼čtere din Coreea de Nord, a furat, de asemenea, aproximativ 600 de milioane de dolari ├«n luna martie dintr-o re┼úea blockchain conectat─â la Axie Infinity, un joc video popular, au declarat oficialii americani.

Anchetatorii au declarat ulterior că au recuperat aproximativ 30 de milioane de dolari care au fost furaţi de la Axie Infinity, în ceea ce Chainalysis a spus că a fost prima confiscare de fonduri furate de hackeri cu legături cu Coreea de Nord.

ÔÇ×├Än timp ce hackerii lega┼úi de Coreea de Nord sunt f─âr─â ├«ndoial─â sofistica┼úi ┼či reprezint─â o amenin┼úare semnificativ─â pentru ecosistemul criptomonedelor, capacitatea agen┼úiilor de aplicare a legii ┼či de securitate na┼úional─â de a riposta este ├«n cre┼čtereÔÇŁ, a scris Chainalysis. ├Än urma recuper─ârii Axie Infinity, ÔÇ×ne a┼čtept─âm la mai multe astfel de pove┼čti ├«n anii urm─âtori, ├«n mare parte datorit─â transparen┼úei blockchain-ului. Atunci c├ónd fiecare tranzac┼úie este ├«nregistrat─â ├«ntr-un registru public, ├«nseamn─â c─â for┼úele de ordine au ├«ntotdeauna o pist─â de urm─ârit, chiar ┼či la ani de zile dup─â fapt─â, ceea ce este de nepre┼úuit, deoarece tehnicile de investigare se ├«mbun─ât─â┼úesc ├«n timpÔÇŁ.

Raportul a constatat c─â grup─ârile suspecte nord-coreene se bazau ├«n mare m─âsur─â pe servicii care permit utilizatorilor s─â ├«┼či mascheze tranzac┼úiile, pentru a sp─âla criptomonedele furate. Hackerii au folosit aproape exclusiv Tornado Cash pentru a sp─âla bani digitali p├ón─â c├ónd Departamentul Trezoreriei SUA a sanc┼úionat serviciul ├«n luna august.

Din totalul criptomonedelor furate anul trecut, 3,1 miliarde de dolari au fost sustrase din protocoale financiare descentralizate, sau DeFi, potrivit Chainalysis. Atacatorii au profitat de vulnerabilităţi digitale greu de depistat în infrastructura DeFi care stă la baza proiectelor cripto, cu un accent deosebit pe serviciile de punte. Din cele 3,1 miliarde de dolari furate din serviciile DeFi, 64% au provenit din punţi de legătură între lanţuri, care permit utilizatorilor să convertească o criptomonedă în alta, a observat Chainalysis.

(sursa: Mediafax)

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema