Furia populară crește în Grecia, după ce autoritățile au anunțat că ar putea încheia operațiunile de localizare a zecilor de pasageri încă dispăruți/ Sicriele celor 57 de victime vor ajunge închise la familii, „din motive psihologice”


Salvatorii sunt aşteptaţi să încheie eforturile de a găsi cadavrele victimelor accidentului feroviar produs în urmă cu trei zile încentrul Greciei, pe măsură ce furia oamenilor faţă de accident creşte, transmite News.ro. La trei zile după ce trenul de pasageri care ducea la Salonic s-a ciocnit cu un tren de marfă care venea în afara oraşului Tempe, ucigând cel puţin 57 de persoane, operaţiunea de localizare a pasagerilor dispăruţi va fi probabil încheiată, au spus oficialii, potrivit The Guardian.

„Macaralele au mutat [primele] două vagoane… facilitând căutarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakoyiannis, adăugând: ”Se estimează că operaţiunea va fi [în curând] finalizată.”

Autorităţile au anunţat anterior că 56 de persoane au rămas nedescoperite în zilele care au trecut de la accident. Trenul de mare viteză transporta peste 350 de pasageri când a explodat în flăcări înainte de a fi aruncat de pe şine şi într-un defileu la mai mult de 320 km nord de Atena.

Pe măsură ce speranţele de a găsi pasageri vii sau decedaîi s-au stins, accentul s-a îndreptat către returnarea rămăşiţelor victimelor către familii. Oficialii au declarat vineri că, cu ajutorul rudelor care au oferit probe de ADN, au fost identificate 54 de victime, dar că forţa coliziunii a fost de așa natură încât procesul durează mai mult decât se aştepta. La temperaturi care au depăşit 1.300C, cei care călătoreau în cele trei vagoane care au fost cele mai afectate, în partea din faţă a trenului, au fost aproape sigur carbonizați, supravieţuind doar un tânăr care de atunci a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale.

Legiştii au fost nevoiţi să identifice victimele – aproape toţi studenţi – prin elemente distinctive, cum ar fi tatuajele şi cerceii.

Prin ordin al Ministerului Sănătăţii, cadavrele vor fi predate rudelor în sicrie sigilate, „din motive psihologice”. Într-o ţară în care familiile îşi iau adesea rămas bun de la cei decedaţi, sicriele fiind menţinute deschise, decizia ministerială a fost controversată şi a amplificat sentimentul de suferinţă colectivă.

Vineri a marcat a treia zi de doliu oficial în Grecia, dar din ce în ce mai mult furia este resimţită mai ales în legătură cu faptul că accidentul putea fi prevenit.

Lucrătorii feroviari au prelungit protestul faţă de standardele de siguranţă – şi, în general, de starea precară a căilor ferate greceşti, începând cu absenţa unei semnalizări adecvate – iar studenţii au demonstrat la nivel naţional, jurând că vor fi „vocea morţilor” şi cerând dreptate. În Atena, mii de oameni au ieşit în stradă scandând „Profiturile lor, morţii noştri”.

Hellenic Train s-a numărat printre o serie de utilităţi publice privatizate în perioada de apogeu a crizei datoriilor ţării. În 2016 a fost achiziţionată de grupul feroviar de stat italian Ferrovie dello Stato (FS) Italiane.

Compania a inaugurat anul trecut noul său serviciu de trenuri de pasageri electrificate de mare viteză între Atena şi Salonic, afirmând pe site-ul său web că, la viteze de până la 250 km/h, trenurile ar putea transporta pasageri între cele două oraşe în mai puţin de patru ore. Trenul Intercity implicat în accidentulş de marţi circula pe acea rută înainte de a se ciocni cu peste 100 de km/h cu trenul de marfă care se apropia, care transporta marfă de la Salonic la Larissa.

Pe parcursul săptămânii, protestatarii furioşi s-au adunat în faţa sediului companiei puternic păzite din capitala Greciei. Vineri, au făcut-o din nou, strigând „Ucigaşi”, cuvânt pe care manifestanţii l-au scris cu spray în roşu pe ferestrele clădirii de birouri.

La căderea nopţii au avut loc ciocniri în Piaţa Syntagma, piaţa centrală a capitalei elene, între tinerii care aruncau pietre şi poliţia care trăgea cu gaze lacrimogene. Scene similare au avut loc şi la Salonic.

sursa: News.ro

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Accident rutier lângă Bârzești! În accident au fost implicate o motocicletă, un autoturism și o autocisternă

Urmatoarea stire

Președintelui Biden i-a fost extirpată o leziune canceroasă a pielii

Stiri pe aceeasi tema