Fundația Blue Planet, controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de interes public printr-un proiect de HG pus în consultare de Ministerul Educației / Presa a scris că miza este un imobil monument istoric din centrul Capitalei


Fundația “Blue Planet”,despre care PressHub.ro a scris că este controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de utilitate publică, după ce o inițiativă similară a fost respinsă în urmă cu doi ani. Un proiect de hotărâre de guvern a fost pus în consultare publică, zilele trecute, de Ministerul Educației. Statutul de utilitate publică ar ajuta această fundație în contextul în care aceasta activează în imobile cu statut de monument istoric, dintre care cel puțin unul închiriat de la RA-APPS, potrivit relatărilor PressHub.ro și G4Media.ro din 2021.
  • Fundația încearcă să obțină acest statut în condițiile în care declară că nu are activități economice, dar unitățile de învățământ din rețeaua Ioanid, care activează sub tutela Fundației, aplică tarife de școlarizare substanțiale. În Registrul fundațiilor, scopul consemnat este “sprijinirea persoanelor dezavantajate social aflate in nevoie”. Fundația a raportat anul trecut pierderi de aproape un milion de lei – detalii mai jos.

Prin Hotărârea aflată în stadiul de proiect s-ar recunoaște Fundația “Blue Planet”, “persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul în municipiul București, strada Polonă nr. 4, sector 1, ca fiind de utilitate publică”.

Potrivit notei de fundamentare, scopul fundației îl constituie, prin statut, “asigurarea calității actului educațional prin elaborarea și derularea proiectelor și programelor promovate de politicile educaționale naționale și europene, aplicrea noutăților legislative în materie, precum și prin desfășurarea activităților extracurriculare și educative conexe pentru promovarea valorilor sociale, culturale și morale în rândul tinerei generații” 

  • Nota de fundamentare consemnează că fundația a cerut statutul de utilitate publică printr-o cerere adresată Secretariatului General al Guvernului, care a trimis cererea la Ministerul Educației, iar acesta, în urma examinării documentelor, a constatat că sunt respectate prevederile ordonanței din 2000 ce permite ca astfel de organizații să fie recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Nota de fundamentare a hotărârii puse în transparență de minister folosește, în enumerarea și descrierea unor proiecte ale fundației termeni precum “extrem de apreciate”, “abordare centrată pe nevoile reale ale adolescentului de astăzi”, sau diplome ce “fac dovada reușitei academice”.

  • Edupedu.ro a solicitat Fundației Blue Planet să precizeze scopul pentru care a cerut să i se recunoască statutul de utilitate publică. Totodată, am solicitat RA-APPS să precizeze dacă și unde figurează această fundație drept chiriaș în imobile aflate în administrarea regiei. Vom publica răspunsurile în momentul în care le vom primi.
A doua încercare, după una respinsă acum doi…

Citeste continuarea pe www.edupedu.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Elevi cu nevoi speciale de la o școală din Călărași, folosiți într-un material video PSD, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege / Era prezent și inspectorul școlar general adjunct, dar “nu în calitate de inspector” / Directoarea spune că a fost “luată prin surprindere” și că nu a existat un acord al părinților ca elevii să apară în clipul politic

Mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale Nr. 1 din Călărași au apărut într-un material filmat în unitatea…