FT: Marea Britanie se va confrunta cu cea mai gravă și mai lungă recesiune dintre țările G7


Marea Britanie, în 2023, așteaptă cea mai severă recesiune în comparație cu alte țări din Grupul celor șapte (G7), scrie Financial Times, citând experți intervievați.

Marea Britanie. Foto: Shutterstock

Potrivit acestora, șocul inflaționist provocat de pandemia de coronavirus și evenimentele din Ucraina se va face simțit în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp decât oriunde altundeva, datorită căruia Banca Angliei, care acționează ca bancă centrală în  Regat, va fi forțată să mențină la un nivel ridicat rata cheie, iar guvernul țării – să urmeze o politică fiscală strictă. Economiștii cred că PIB-ul britanic, care a început să scadă trimestrial de la sfârșitul primăverii 2022, va continua să scadă și în anul următor.

Publicația a subliniat că această situație va afecta nivelul veniturilor reale ale gospodăriilor din Marea Britanie, care suferă deja de creșterea prețurilor la alimente și energie electrică. Pentru consumatori, 2023 în regat va fi „dur, întunecat, mizerabil sau teribil”, spun experții. Potrivit companiei de analiză Consensus Economics, în 2023 PIB-ul Regatului Unit se va contracta cu 1%, în timp ce PIB-ul zonei euro se va micșora cu 0,1%, iar economia SUA se va extinde cu 0,25%.

Financial Times a adăugat că lipsa unor facilități suficiente de stocare a gazelor lovește în mod deosebit regatul, creșterea prețurilor la energie lovind puternic. Totodată, problemele Marii Britanii, potrivit lui Ricardo Reis, profesor la London School of Economics, sunt agravate de incertitudinea de pe piața muncii, care s-au dezvoltat ca urmare a ieșirii țării din Uniunea Europeană.

Potrivit unui raport al Oficiului Național de Statistică, inflația în Regatul Unit a fost de 10,7% în noiembrie pe o bază anuală. Creșterea tarifelor la energie electrică ca urmare a războiului de sancțiuni dintre Occident și Federația Rusă din cauza conflictului din Ucraina a fost numită drept principalul factor de creștere a prețurilor. Anterior, cancelarul britanic al Fiscului, Jeremy Hunt, a declarat că economia țării a intrat în recesiune.

În decembrie, Banca Angliei a majorat rata pentru a noua oară consecutiv – cu 50 pb la 3,5% pe an. Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat pe 31 decembrie că o perioadă dificilă în Marea Britanie va continua în 2023 din cauza consecințelor conflictului din Ucraina. 

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

​Press report: ​Gafele anului 2022: „Avem şi noi proştii noştri”. Blestemul multinaționalelor: Ce au în comun Cluj-Napoca și Dublin. Cât de mare a fost influența propagandei ruse în România. Cărtărescu: Dacă voiam să ajung popular aș fi plecat de mult

Urmatoarea stire

Ce vede și aude un om cu 30 de secunde înainte să moară. Rezultatele ultimelor cercetări științifice

Stiri pe aceeasi tema