Franța și Austria vor furnizara Ucrainei obuze cu calibrul de 155 de milimetri


Franţa şi Australia au încheiat un acord în vederea furnizării unor obuze de calibrul 155 milimetri Ucrainei, drept sprijin în războiul împotriva Rusiei, anunţă luni miniştrii Apărării francez Sébastien Lecornu şi australian Richard Marles, relatează AFP.

„Câteva mii de obuze de (calibrul) 155 de milimetri urmează să fie fabricate în comun de către producătorul francez de armament Nexter”, anunţă Sébastien Lecornu, potrivit news.ro.

Richard Marles spune că este un „proiect în valoare de câteva milioane de dolari australieni”și că reprezintă „o nouă cooperare între apărarea australiană şi franceză”.

Această furnizare de muniţie face parte din „nivelul continuu al susţinerii pe care Franţa şi Australia o furnizează Ucrainei pentru a se asigura că Ucraina este în măsură să rămână în conflict şi să-l vadă încheindu-se, în condiţiile sale”, a declarat ministrul australian.

Acest ajutor urmează să fie „semnificativ” şi reprezintă un „efort care va continua în timp”, a declarat la rândul său Lecornu, care a precizat că primele livrări sunt prevăute în primăvara lui 2023.

„Există capacităţi unice în Australia, iar Franţa şi Australia pot realiza anumite singerii cooperând” în vederea producerii de obuze, a declarat Marles.

Relaţiile celor două ţări au fost dinamitate în 2021, când Canberra a abandonat un contract cu privire la submarine franţuzeşti în favoarea unor submarine americane şi a intrat într-o alianţă la Pacific, AUKUS, cu Statele Unite şi Regatul Unit.

Mai multe tipuri de piese de artilerie trimise de către aliaţii Ucrainei din Occident trag obuze de calibrul 155 de milimetri – inclusiv tunul francez de tip CAESAR, montat pe camion, obuzierul britanic de tip M777 şi tunul autopropulsat german de tip Panzerhaubitze 2000.

 

 

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 341. Franţa şi Australia vor lucra împreună pentru a produce obuze pentru Ucraina / Bombe la Harkov / Ucraina a comandat drone de recunoaştere / Kievul vrea în UE în doi ani / China strânge relaţiile cu Rusia / Ce riscă Polonia şi ţările baltice / Peskov îl face mincinos pe Johnson

Urmatoarea stire

Românii primesc cardul de energie. Cum plătesc cu el, ce facturi pot achita şi ce amenzi riscă dacă nu-l folosesc corect

Stiri pe aceeasi tema