FOTO. Primele imagini cu Saturn și inelele sale făcute de Telescopul Spațial James Webb


  • Webb a observat pentru prima dată Saturn, completând o fotografie de familie a planetelor inelare ale sistemului solar la aproape un an după ce prima imagine a misiunii a fost lansată.
  • O cameră web în infraroșu apropiat a capturat o imagine a lui Saturn pe 25 iunie.
  • Imaginea arată inelele lui Saturn strălucind în jurul discului gigant de gaz, care apare mai întunecat în infraroșu apropiat datorită absorbției luminii solare de către moleculele de metan suspendate în atmosfera planetei.

Telescopul spațial James Webb a observat pentru prima dată Saturn, completând o fotografie de familie a planetelor inelare ale sistemului solar la aproape un an după ce prima imagine a misiunii a fost lansată, potrivit CGTN.

O cameră web în infraroșu apropiat a capturat o imagine a lui Saturn pe 25 iunie. Oamenii de știință au adăugat o culoare portocalie imaginii monocrome pentru a produce imaginea, care a fost lansată vineri.

Imaginea arată inelele de gheață iconice ale lui Saturn strălucind în jurul discului gigant de gaz, care apare mai întunecat în infraroșu apropiat datorită absorbției luminii solare de către moleculele de metan suspendate în atmosfera planetei.

Webb și-a îndreptat oglinda acoperită cu aur de 21,3 picioare (6,5 metri) spre Saturn, ca parte a unui program de monitorizare pentru a testa capacitatea telescopului de a detecta lunile mai slabe. Observațiile au inclus multe expuneri profunde ale lui Saturn pe care astronomii încă le analizează pentru a sonda inelele slabe ale planetei și pentru a căuta luni nedescoperite.

Există 146 de luni cunoscute pe orbită în jurul lui Saturn, variind ca mărime de la mai mare decât planeta Mercur până la dimensiunea unei arene de sport, mai mult decât orice altă planetă din sistemul solar, potrivit NASA.

„Orice lună nou descoperită poate ajuta oamenii de știință să creeze o imagine mai completă a sistemului actual al lui Saturn, precum și a trecutului său” , a spus NASA într-o postare pe blog publicată cu noua imagine a lui Saturn.

Trei dintre lunile lui Saturn vizibile în stânga planetei din perspectiva lui Webb: Dione, Enceladus și Tethys sunt vizibile ca puncte de lumină. Fiecare este de dimensiunea unui stat mare din SUA.

Prima imagine a lui Saturn obținută de Webb

Inelele lui Saturn strălucesc

Observații recente ale lui Enceladus folosind instrumentul spectrometrului în infraroșu apropiat de la Webb au relevat un flux de vapori de apă care se extinde cu peste 10.000 de kilometri în spațiu, de 20 de ori diametrul Lunii. Oamenii de știință spun că Enceladus este una dintre cele mai promițătoare locații din sistemul solar pentru a căuta semne de viață, deoarece adăpostește un ocean apos sub o crustă globală de gheață.

Orbiterul Cassini de la NASA a zburat pe lângă Enceladus de mai multe ori înainte ca misiunea sa să se încheie în 2017. Cassini a observat penuri similare de apă care erupeau prin crăpăturile…

Citeste continuarea pe alephnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema