Nu vreți să știți cum am intitulat documentul în care îmi scriu acum impresiile după cele șapte ore de așteptare în fața sediului temporar al Secției Penale a Tribunalului Mureș. Ba da, cu siguranță ați dori, dar gândurile mele cele mai supărate e mai bine să le țin pentru mine.
Am ajuns la instanță în jur de ora 17.30, am scris rapid că au venit și au intrat și m-am pus pe așteptat. Nu am fost chiar singură.
Deși toată mass-media românească, de toate culorile și formele, rostogolește de joi subiectul “azilului groazei” din Bărdești am rămas să așteptăm soluția instanței privind măsurile preventive față de cei trei inculpați – DIICOT a propus arestarea preventivă pe 30 de zile – doar cu echipa TVR Târgu Mureș – Claudia Zătreanu și colegul ei Barni, cel din urmă până după live-ul de la 20, cu Sorin Tanțoș, corespondentul de la Antena 1, și subsemnata. O bilă albă pentru PRO TV totuși pentru că au deplasat o echipă dintr-un alt județ pentru a fi prezentă aici când ajung inculpații.
Însă, cam aici s-a oprit marele interes pentru urmărirea subiectului. Cam la fel cum s-a și scris zilele astea în marea majoritate a știrilor publicate din birou și prin telefoane. Știu pentru că am furnizat și eu câteva, astfel încât să sune și să ofere măcar informație telefonică verificată.
Nu pot să nu mă gândesc că, dacă era vreun politician, cu siguranță erau acolo… Aici era vorba doar despre 7 oameni închiși într-un subsol. Și de niște angajați ai statului român, dar no name și fără funcții.
Cam atât cu paranteza despre presă.
Și am așteptat…
Primele ore au trecut relativ repede, am fost după cafea și un suc la MOL, am povestit cu ai mei colegi, am aflat ceea ce IPJ Mureș nu ne-a spus de joi, și anume că unul dintre cei vizați de anchetă e angajat de-al lor, ce nu ne-au spus cei de la spital, nici măcar off-record, că administratorul centrului era în aceeași clădire cu ei și multe altele.
Bineînțeles, te enervează astfel de situații când afli din bârfa străzii informații care în mod normal ar trebui furnizate transparent, mai ales după ce au fost reținuți că doar nu mai plecau nicăieri…
Am privit ore în șir pe sărite, printre niște jaluzele ieftine ce se întâmpla în sala de judecată, un fel de debara mai încăpătoare. Bine, cred că sunt oameni prin Târgu Mureș care au dressing-uri mai spațioase decât sala în care s-au înghesuit un judecător, o grefieră, un procuror DIICOT, 3 inculpați, doi avocați și câțiva polițiști.
Intimitatea proceselor în loc loc de solemnitatea lor.
Avocatul Vasile Ghere l-a reprezentat pe Cosmin Păpuc, președintele și membru fondator al Asociației Re-Min, asociație care deschisese centrul de îngrijire și asistență din Bărdești. Un avocat, din Sibiu am înțeles, i-a reprezentat pe ceilalți doi…