Fost politician de rang înalt, spânzurat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Londra promite că „actul barbar nu va rămâne fără răspuns”Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 11:57

772 citiri

Fostul viceministru iranian al apărării, Alireza Akbari, condamnat la moarte pentru spionaj, a fost executat prin spânzurare, a anunţat sâmbătă agenţia Autorităţii judiciare iraniene, Mizan Online, informează AFP şi dpa.

Potrivit agenţiei, Akbari, care avea 61 de ani şi dublă cetăţenie, britanică şi iraniană, fusese condamnat pentru “corupţie pe Pământ şi pentru atingere adusă securităţii interne şi externe” a Iranului, pentru că “a transmis informaţii” către serviciul secret britanic MI6.

Alireza Akbari a ocupat postul de adjunct al ministrului apărării în mandatul fostului preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005).

Ministerul iranian al Informaţiilor a descris cazul lui Akbari drept ”unul dintre cele mai importante de infiltrare” în sistemul de securitate al Iranului. Fostul ministrul a devenit ”un spion-cheie” pentru MI6 în virtutea poziţiei sale importante şi a furnizat Marii Britanii informaţii notabile, informa agenţia Mizan.

După anunţul condamnării sale la moarte prin hotărârea care este definitivă după respingerea recursului de către Curtea Supremă iraniană, Marea Britanie a cerut miercuri Iranului eliberarea lui Akbari, ţinând cont de dubla sa cetăţenie.

Executarea în Iran a lui Alireza Akbari, care deţinea cetăţenie iraniană şi britanică, este un “act barbar” ce “nu va rămâne fără răspuns”, a reacţionat sâmbătă ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, informează AFP şi Reuters.

Londra “îl va convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a-i aduce la cunoştinţă dezgustul nostru” faţă de acest act, a adăugat Cleverly.

La rândul său, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a denunţat pe Twitter o condamnare “nemiloasă şi laşă”.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

LIVE Ziua 325 a războiului din Ucraina│Rușii au lansat noi atacuri cu rachete asupra capitalei Kiev

Urmatoarea stire

Imagini din momentul când poliția a ridicat mașinile de lux ale fraților Tate, din curtea casei acestora, sâmbătă de dimineață

Stiri pe aceeasi tema