Forțele ucrainene au capturat Kupiansk în nord-estul țării


Trupele ucrainene avansează în continuare în estul Ucrainei. Autoritățile de la Kiev anunță că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Kupiansk din nord-estul țării. În suburbia industrială Kupiansk-Vuzlovie, situată pe malul estic al râului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii spun că rușii au plecat încă de marți.

Un nou succes militar pentru Ucraina

Joi, un transportor blindat de trupe și un pluton de soldați ucraineni se aflau în fața centrului cultural al districtului, iar cel puțin două tancuri se deplasau prin zonă.

Trupele ruse au fost alungate pe malul estic al râului Oskil, scrie AFP.

O bună parte din acest nod de cale ferată a fost recuperată de la ruși la începutul lunii septembrie.

Joi, pompierii și voluntarii ucraineni au livrat primul lot de ajutoare umanitare pe celălalt mal al râului Oskil.

„Aceasta va fi prima distribuire de ajutoare umanitare pe celălalt mal”, a declarat administratorul militar din Kupiansk, Andrey Kanachevich, în timp ce erau distribuite 2.000 de loturi de alimente furnizate de britanici.

Focuri de mortieră au răsunat intermitent, dar pe malul estic au putut fi văzute tancuri și vehicule blindate ucrainene trecând pe lângă camioanele distruse, marcate cu litera „Z”, un semn de recunoaștere al forțelor ruse.

Statele Unite vor acorda un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, cu finanțare pentru 18 sisteme de rachete mai avansate și alte arme pentru a contracara dronele pe care Rusia le-a folosit împotriva trupelor ucrainene, a anunțat miercuri administrația Biden.

Ar putea dura un an sau doi pentru ca Ucraina să primească sistemele

Ultimul pachet este oferit în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care finanțează contracte pentru achiziționarea de arme și echipamente. Și aduce totalul ajutorului american pentru Ucraina la aproape 17 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către administrația Biden.

Anunțul privind ajutorul vine în contextul în care Rusia încearcă să anexeze părți ale Ucrainei ocupate de Rusia care au organizat referendumuri pentru a trăi sub conducerea Moscovei.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Parlamentul European va dezbate și vota din nou aderarea României și Bulgariei la Schengen

Urmatoarea stire

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere şedinţa de joi

Stiri pe aceeasi tema