Fetiță diagnosticată cu o formă incurabilă de cancer, vindecată


Alyssa, o o fată de 13 ani diagnosticată cu o formă incurabilă de cancer, s-a vindecat după prima utilizare a unui nou tip de medicament revoluționar. Anterior, toate celelalte tratamente pe care le primise nu avuseseră niciun efect.

Medicii de la spitalul Great Ormond Street Hospital au folosit un tratament care bazează pe „editarea bazei” și s-au folosit de ingineria biologică pentru a dezvolta un medicament viu.

Șase luni mai târziu, cancerul este nedetectabil, dar Alyssa este încă monitorizată în cazul în care acesta recidivează.

Alyssa, care are 13 ani și este din Leicester, a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică acută cu celule T în mai 2021.

Celulele T ar trebui să fie „gardienii corpului”, dar pentru Alyssa acestea au devenit un pericol.

Cancerul ei era agresiv. Chimioterapia și apoi un transplant de măduvă osoasă nu au reușit să o scape de boală.

Fără acest tratament, Alyssa nu ar fi avut șanse de supraviețuire, scrie BBC.

Fetiță de 13 ani diagnosticată cu o formă incurabilă de cancer, vindecată cu ajutorul unui medicament revoluționar / Sursa foto: BBC

„În cele din urmă aș fi murit”

„În cele din urmă aș fi murit”, a spus Alyssa.

Pe de altă parte, mama ei, Kiona, a spus că la Crăciunul trecut a „crezut că este ultimul cu ea”. Dar apoi „pur și simplu” a venit aniversarea de 13 ani a fiicei ei, în ianuarie.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a fost posibil datorită progreselor incredibile ale geneticii.

Echipa de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită „editare de bază”, care a fost inventată cu doar șase ani în urmă.

Echipa de medici și oameni de știință a folosit acest instrument pentru a proiecta un nou tip de celule T care era capabil să vâneze și să omoare celulele T canceroase ale Alyssei.

Fetiță de 13 ani diagnosticată cu o formă incurabilă de cancer, vindecată cu ajutorul unui medicament revoluționar / Sursa foto: BBC
Fetiță de 13 ani diagnosticată cu o formă incurabilă de cancer, vindecată cu ajutorul unui medicament revoluționar / Sursa foto: BBC

„Este prima pacientă care a fost tratată cu această tehnologie”

„Ea este prima pacientă care a fost tratată cu această tehnologie”, a spus profesorul Waseem Qasim, de la UCL și Great Ormond Street.

El a spus că această tehnologie genetică este „un domeniu al științei care progresează foarte rapid”, cu „potențial enorm” într-o serie de boli.

După o lună de la primirea tratamentului, Alyssa era în remisie și a primit un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și reface sistemul imunitar.

Alyssa a petrecut 16 săptămâni în spital și nu și-a putut vedea fratele, care încă mergea la școală, în caz că aducea microbi.

Au existat îngrijorări după ce la controlul de trei luni au fost depistate noi semne de cancer. Dar cele mai recente două investigații au fost clare.

„Înveți doar să apreciezi fiecare lucru mic. Sunt atât de recunoscător că sunt aici acum”, a spus Alyssa.

„Este o nebunie. Este pur și simplu uimitor că am reușit să am această oportunitate, sunt foarte recunoscător pentru ea și îi va ajuta și pe alți copii în viitor.”, a mai spus fetița de 13 ani din Mare Britanie.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Prognoza meteo. Scad temperaturile şi vin ninsori în toată ţara

Urmatoarea stire

Mădălin Ionescu, mesaj emoţionant pentru fiul său, Filip

Stiri pe aceeasi tema