Femeile vor munci un an mai mult, înainte de pensionare

Elve┼úienii au votat la limit─â ├«n favoarea cre┼čterii v├órstei de pensionare a femeilor la 65 de ani, potrivit proiec┼úiilor publicate de institutul┬ágsf.bern ┼či de alte media, relateaz─â Agerpres conform AFP.

Potrivit proiec┼úiilor publicate ├«nainte de ora 13.00 (11.00 GMT), ÔÇ×DaÔÇŁ-ul a c├ó┼čtigat cu 51%.

├Än schimb, o alt─â ini┼úiativ─â care ├«ncerca s─â ob┼úin─â interzicerea cre┼čterii intensive a animalelor, a fost respins─â deta┼čat, cu 63% din voturi ├«mpotriv─â.

Dup─â dou─â tentative e┼čuate ├«n 2004 ┼či 2007, Berna a ├«ncercat s─â adune suficiente voturi pentru ÔÇ×a stabilizaÔÇŁ sistemul de asigur─âri sociale, supus unei enorme presiuni ├«n contextul ├«n care speran┼úa de via┼ú─â cre┼čte iar genera┼úia baby-boomers a ajuns la v├órsta de ├«ncheiere a vie┼úii active.

Partea cea mai controversat─â a reformei cere ca, la fel ca b─ârba┼úii, femeile s─â munceasc─â p├ón─â la 65 de ani ├«nainte de a ie┼či la pensie, un an mai mult dec├ót ├«n prezent.

Parlamentul a aprobat anul trecut m─âsurile cheie ale reformei pensiilor, care includ de asemenea o cre┼čtere a TVA (adoptat─â cu 56% duminic─â), dar partidele ┼či sindicatele de st├ónga au denun┼úat o reform─â ÔÇ×pe spatele femeilorÔÇŁ ┼či au for┼úat referendumul.

Opozan┼úii reformei au subliniat discriminarea salarial─â care continu─â s─â afecteze femeile ┼či au estimat c─â este incorect s─â fie crescut─â v├órsta de pensionare pentru ele f─âr─â ca mai ├«nt├ói s─â fie rezolvate aceste inegalit─â┼úi.

Partizanii ÔÇ×DaÔÇŁ-ului au afirmat c─â nu este nerezonabil s─â li se cear─â femeilor s─â lucreze un an ├«n plus, av├ónd ├«n vedere datele economice ┼či demografice.

În 2020, femeile din Elveţia au primit pensii inferioare cu aproape 35% celor ale bărbaţilor, potrivit Ministerului Economiei din Elveţia.

Potrivit proiecţiilor, cantoanele francofone s-au pronunţat împotriva reformei, în timp ce cele germanice s-au pronunţat pentru.

Propunerea de a interzice cre┼čterea intensiv─â a animalelor, care ar fi dus la eliminarea fermelor industriale ├«ntr-o ┼úar─â ├«nc─â foarte rural─â chiar dac─â agricultura nu reprezint─â prea mult din avu┼úia na┼úional─â, a fost respins─â cu un vot f─âr─â apel.

Guvernul, parlamentul ┼či organiza┼úiile reprezentative ale cresc─âtorilor s-au opus cu fermitate ini┼úiativei.

Potrivit legilor ├«n vigoare, fermele nu pot cre┼čte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de pui pentru carne sau 300 de vi┼úei, spre deosebire de fermele industriale uria┼če din alte ┼ú─âri. Berna a amenin┼úat de asemenea c─â noile reguli ar duce la o cre┼čtere semnificativ─â a pre┼úurilor.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Nicolae Ciuc─â ╚Öi Marcel Ciolacu, ├«n delega╚Ťia Rom├óniei la funeraliile lui Shinzo Abe

Urmatoarea stire

Cum poti avea o factura mai mi─â la energie electric─â. Aparatele care consum─â electricitate chiar ┼či c├ónd sunt ├«nchise

Stiri pe aceeasi tema