Felicitări De Crăciun Primite în Urmă Cu 100 De Ani. Urarea Unui Ofițer Din Alba Iulia, Aflat Pe Front


În trecut, să trimiți dar să și primești o felicitare, sub forma unei cărți poștale, era un motiv de mare bucurie. Muzeul din Alba Iulia alături de Arhivele din Alba au organizat o expoziție de felicitări de Crăciun și de Anul Nou, care datează de acum 100 de ani, din timpul Primului Război Mondial și din perioada interbelică. 

Cea mai veche felicitare din expoziție are 115 ani și este o felicitare simplă, imprimată pe carton, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 1906, deoarece aceasta a ajuns la destinatar pe 12 ianuarie 1907. 

Am stat de vorbă cu Ioana Rustoiu, muzeograf al Muzeului Național al Unirii, care a povestit, pentru alba24.ro, cum a ajuns să organizeze o expoziție de felicitări, dar și de la ce a pornit ideea proiectului.

Ideea de a organiza o expoziție de felicitări a luat naștere în urma unor ateliere de lucru organizate pentru copiii de grădiniță din Alba Iulia. Mai exact, Ioana Rustoiu a vrut să lase imaginația celor mici să iasă la suprafață și să confecționeze felicitări de Crăciun sau de Anul Nou.

Atelierele au început acum mai mulți ani, dar în 2022 i-a venit ideea de a face și o expoziție cu felicitări vechi.

Arhiviștii de la Serviciul Județean de Arhive Alba, coordonați de Dana Zecheru, au căutat și scos din arhive mai multe felicitări.

Carte poștală veche de 100 de ani

Cea mai veche carte poștală – o felicitare de an nou, din expoziție, datează din 1907. Este ilustrat un covrig, pe o ramură de brad, pe care mai este prinsă o fundiță galbenă.

Acesta este adresată familiei Rau din Feneș, iar pe verso stă scris mesajul: ”Vă urează An nou fericit!”, semnat Mardan.

Felicitări către Elvira

O altă felicitare, datată un an mai târziu, din 1908, este o felicitare de Crăciun, din partea unei fete, Elvira, către bunicul său, Nicoale Florescu din Ighiu. De remarcat este modul și formularea plină de respect a fetei care se adresează bunicului cu ”mult iubitoare și supusă nepoată”.

Interesant este și un set de felicitări către Elvira Giurcă din Zlatna, (foarte probabil să fie Elvira cea care a trimis felicitarea către bunic), care între timp din Giurcă, devine Albescu, după căsătorie.

Felicitări de Crăciun primite în urmă cu 100 de ani. Urarea unui ofițer din Alba Iulia, aflat pe front

Dacă prima felicitare din colecție adresată Elvirei, carte poștală de dateză din 1914, la început de Prim Război Mondial are și un text, doi ani mai târziu, în plin conflict, fata primește o felicitare, cu tematică de iarnă, pe care, pe spate sunt o serie de semnături.

„SRI și-a făcut propria societate civilă, ca în Kazahstanul lui Nazarbaev”. Iar exemplul este Alexandru Cumpănașu

Ioana Rustoiu explică faptul că această modalitate era un semn că mai mulți tineri din localitate, din Zlatna, erau toți împreună în război și încă în viață.

O felicitare ce datează din 1931, de pe 2 decembrie, este adresată Elvirei Albescu, semn că Giurcă s-a căsătorit și a preluat numele soțului.

Cărțile de vizită țineau loc de felicitări

Mai multe cărți de vizită ce aparțineau unor oameni importanți din Alba: prefectul județului, doctori sau ofițeri de armată se află în expoziția dedicată felicitărilor de Crăciun.

În trecut, cărțile de vizită puteau fi folosite ca felicitări trimise în perioada sărbătorilor, iar cei care le trimiteau chiar foloseau mesaje prescurtate.

Spre exemplu, o carte de vizită din perioada interbelică ce a aparținut prefectului de Alba, doctorul Cușuță I., are un mesaj prescurtat: A.N.F. adică ”An Nou Fericit”.

Descoperire suprinzătoare: Urările colonelului Victor Domșa, din tranșeele italiene, către soția sa din Alba Iulia

Tot cu ocazia colecției a fost făcută o descoperire surprinzătoare. Muzeul avea în colecție o fotografie, din tranșeele italiene, din Primul Război Mondial, în care apăreau trei soldați, cu un brad împodobit și niște sticle cu băutură.

IGPR anchetează de 4 luni un caz de care știa încă din 2021: cum se plimba șeful Poliției Timiș cu mașina instituției

Este o poză de la Crăciunul din 1917, petrecut de soldații din Alba, departe de casă, pe frontul din Italia. Citește continuarea pe alba24.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL ALBA24.ROUrmărește-ne pe Google News

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Violeta, o adevărată domnișoară. Cum arată fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr. la 15 ani. GALERIE FOTO

Urmatoarea stire

Afganul care a fugit din Centrul de Cazare a Străinilor, găsit între Curtici și Zimandu Nou – Special Arad · ultimele știri din Arad

Stiri pe aceeasi tema