FCU Craiova nu a organizat deplasarea suporterilor la Sf. Gheorghe├Äntreruperea definitiv─â a meciului de fotbal dintre Sepsi ╚Öi FCU Craiova (la scor 0-0) pe motivul scand─ârilor xenofobe din partea unui grup de suporteri reprezint─â o premier─â nedorit─â de nimeni. Din p─âcate, pe majoritatea stadioanelor din ╚Ťar─â, galeriile au propriul lor ÔÇ×r─âzboiÔÇŁ vocal, jignindu-se cu voluptate unele pe altele.

Meciurile s-au mai ├«ntrerupt ╚Öi p├«n─â acum pre╚Ť de 10-15 minute, dar niciodat─â acestea n-au fost oprite definitiv, a╚Ötept├«ndu-se verdictul comisiilor FRF ├«n privin╚Ťa stabilirii rezultatului. Acum, ├«ns─â, arbitrul Andrei Chivulete a fost excesiv de riguros ╚Öi, la numai 26 de secunde de la reluarea jocului, pe fondul de dominare al echipei din Craiova, a decis oprirea meciului, de╚Öi mult mai logic era ca arbitrul ╚Öi observatorii FRF ╚Öi LPF ├«mpreun─â cu organizatorii partidei s─â decid─â evacuarea celor vinova╚Ťi de acele scand─âri nepotrivite pe un stadion de fotbal.

A╚Ö sublinia faptul c─â ├«ntreaga campanie care sus╚Ťinea de mult timp astfel de decizii radicale a fost g─âzduit─â de postul Digi Sport, care de╚Ťine drepturile de televizare, post patronat, din c├«te se ╚Ötie, de miliardarul Zoltan Teszari, cet─â╚Ťean rom├ón de na╚Ťionalitate maghiar─â. Pe Digi Sport, imediat dup─â ├«ncheierea prematur─â a meciului, a fost invitat s─â vorbeasc─â despre acest caz Csaba Ferenc Asztalos, pre╚Öedintele CNCD (Consiliul Na╚Ťional pentru Combaterea Discrimin─ârii), ╚Öi acesta tot cet─â╚Ťean de na╚Ťionalitate maghiar─â. Evident, au fost ╚Öi al╚Ťi invita╚Ťi care au avut alte p─âreri, dar tonul vehement a fost acela c─â FCU Craiova trebuie s─â piard─â meciul.

Preciz─âm din capul locului c─â nu agre─âm ╚Öi nu ├«ncuraj─âm astfel de scand─âri xenofobe nici pe stadioane ╚Öi nici ├«n alte locuri publice. Asta nu ne ├«mpiedic─â s─â observ─âm c├«teva coinciden╚Ťe care duc discu╚Ťia spre cu totul altceva dec├«t rezolvarea acestei probleme.

├Än acest sens, redac╚Ťia noastr─â a intrat ├«n posesia unor documente care absolv─â definitiv clubul FC Universitatea Craiova de orice vin─â ├«n cazul scand─ârilor de la Sf. Gheorghe din timpul partidei cu echipa Sepsi din localitate.

Este vorba despre dou─â adrese trimise de clubul FCU Craiova:

ÔÇô prima c─âtre Clubul SEPSI OSK

ÔÇô a doua c─âtre Gruparea Mobil─â de Jandarmi din Craiova:

Aceste adrese au fost trimise ├«nc─â din ziua de 20 ianuarie 2023 pentru meciul de fotbal care trebuia s─â se desf─â╚Öoare pe 29 ianuarie 2023, fiind semnate de Rizan C─ât─âlin, responsabil Ordine ╚Öi Siguran╚Ť─â la clubul FCU Craiova! Pentru informa╚Ťii a fost, de asemenea, desemnat ╚Öi Robert S─âceanu, directorul clubului din Craiova.

├Än ambele adrese se precizeaz─â explicit, f─âr─â nici o posibil─â interpretare sau specula╚Ťie: ÔÇ×Clubul nu organizeaz─â deplasarea suporterilorÔÇŁ!

Ce presupune aceast─â men╚Ťiune?

├Än primul r├«nd, c─â organizatorul meciului, adic─â forma╚Ťia din Sf. Gheorghe, nu trebuia s─â amenajeze un sector pentru galeria FCU Craiova! Dac─â, totu╚Öi, s-a trezit cu suporterii craioveni la stadion, avea dou─â posibilit─â╚Ťi: fie s─â nu le permit─â accesul ├«n stadion, fie, dac─â ├«╚Öi procurau bilete, s─â fie trimi╚Öi ├«n celelalte sectoare, al─âturi de spectatorii din Sf. Gheorghe, nu ├«n zona galeriei adverse! ├Än ambele situa╚Ťii, evenimentele care au dus la ├«ntreruperea meciului n-ar mai fi avut loc.

De ce s├«nt importante aceste preciz─âri, de care comisiile FRF trebuie s─â ╚Ťin─â cont ├«n mod obligatoriu?

Pentru că oricînd, echipa gazdă a unui meci de fotbal ar putea să trimită la o peluză un grup de 20-30 de localnici care să se dea suporteri ai echipei oaspete și să scandeze sloganuri antisemite, xenofobe sau discriminatorii care să ducă la întreruperea unui meci și cîștigarea de către gazde a meciului la masa verde cu 3-0!

Nu cred, de pild─â, c─â autorit─â╚Ťile din Sf. Gheorghe i-au legitimat pe cei pe care i-au b─âgat ├«n ÔÇ×╚Ťarcul oaspe╚ŤilorÔÇŁ pentru a constata m─âcar faptul c─â s├«nt din Craiova. Ca s─â nu mai ├«ntreb─âm de unde ╚Ötiu cei care vor lua decizia final─â c─â acel grup reprezint─â galeria FCU Craiova, din moment ce clubul respectiv a informat cu mult timp ├«nainte c─â ÔÇ×nu organizeaz─â deplasarea suporterilorÔÇŁ?

Dar, pentru a ├«n╚Ťelege ╚Öi un alt aspect, cel al mizei unei asemenea decizii, iat─â cum arat─â clasamentul f─âr─â rezultatul partidei suspendate:

Se observ─â, deci, c─â, ├«n cazul ├«n care meciul va fi decis la masa verde cu scorul de 3-0 pentru Sepsi, aceast─â echip─â ar r─âm├«ne pe locul 6, ultimul care-i permite s─â joace ├«n play-off, adic─â ├«n lupta pentru titlu, deta╚Ö├«ndu-se la 5 puncte fa╚Ť─â de Petrolul, principala urm─âritoare, cu doar 7 etape ├«nainte de ├«ncheierea campionatului!

├Än cazul FCU Craiova, pierderea partidei o plaseaz─â ├«n zona retrograd─ârii, la egalitate de puncte cu FC Arge╚Ö ╚Öi la doar un punct fa╚Ť─â de locul retrograd─ârii!

A╚Öadar, nu este vorba despre o banal─â m─âsur─â, unicat ├«n fotbal, ci despre o decizie care influen╚Ťeaz─â direct at├«t clasamentul Ligii I, c├«t ╚Öi situa╚Ťiile financiare ale celor dou─â cluburi. De aceea, decizia trebuie s─â fie bine g├«ndit─â, nu luat─â heirup-ist!

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema