”Fără sprijinul României, R. Moldova ar fi fost acum teritoriu condus de pro-ruși”


România a sprijinit masiv Republica Moldova în ultimul an și fără acest sprijin, guvernul pro-european de la Chișinău foarte probabil ar fi fost de mult înlăturat, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu la „Puterea Știrilor”. El a adăugat că avertismentul lansat de Maia Sandu privind o tentativă de lovitură de stat a Moscovei în R.Moldova nu se bazează pe informații noi, planul rușilor fiind demascat încă din 2022.

”În primul rând, informațiile pe care doamna Maia Sandu le-a pus la dispoziția publicului ca și cele pe care președintele Zelenski le-a prezentat la Bruxelles în fața Parlamentului European nu erau noi. Nu erau niște informații care apăruseră atunci, Zelenski vorbește de un plan sau un presupus plan interceptat de agenții ucraineni de destabilizare a Republicii Moldova care fusese deslușit în 2022. Acțiunile despre care se vorbea, inclusiv despre care vorbea doamna Sandu au apărut în 2022. În toamna acelui an, am văzut acțiunile respective, au apărut articole referitoare al finanțarea masivă de către Rusia a mișcărilor de proteste în care unii au fost arestați, agenți ai serviciilor secrete rusești care, cu experiență militară, veniseră să participe la așa-zisele manifestații.

Acum trebuie să discutăm despre fapte. Și în ceea ce privește faptele, România a sprijinit masiv Republica Moldova în acest ultim an. Fără sprijinul României este foarte probabil ca guvernul Republicii Moldova să fie de mult înlăturat. Sprijinul a constat într-un sprijin economic în special în ceea ce privește livrarea de energie electrică și de gaz în condițiile în care, știți bine, Republica Moldova este dependentă în totalitate de Gazprom și de producția de producție electrică din Transnistria. Deci era extraordinar de șantajabilă, așa că acestea sunt lucruri concrete și moldovenii știu acest lucru. Ca și rușii, de altfel. România a făcut mai mult decât au făcut celelalte state pentru că are o datorie istorică față de Republica Moldova pe care a susținut-o până la capăt.

Acum în condițiile în care s-a trecut la amenințări directe, de care vă vorbeam mai devreme. Declarațiile ministrului de Externe, Serghei Lavrov, care spunea că Republica Moldova merge pe urmele Ucrainei ne-au dus la ideea că ar putea să apară încercări de diversiune de tipul celor din Donbas în Transnistria. Știm că există trupe în Transnistria care pot să se ocupe de diversiuni, vă aduceți aminte încercări așa-zise de a dovedi că Transnistria este sub atac, care au fost foarte repede dezamorsate pentru că s-a dovedit că erau de fapt acțiuni ale forțelor de securitate transnitriene.

Toate aceste lucruri s-au mai întâmplat, dar acum riscul este ca ele, în contextul ofensivei Rusești care a început în Donbas, să se repete la o altă intensitate pentru că rușii trag concluzii și își adaptează sistemul la evoluția confruntării generale”, a spus politologul la „Puterea Știrilor”.

Politologul a precizat că aceste tensiuni crescute între Chișinău și Moscova sunt motivul pentru care președintele Klaus Iohannis a făcut și la Varșovia, și la București „declarații destul de tranșante, și anume că România va sprijini în orice scenariu Republica Moldova”.

„În mod concret, relațiile dintre cele două țări, de la venirea guvernului Graviliță, deci de un an și jumătate, au devenit extraordinar de strânse, nu numai din punct de vedere economic, nu numai din punct de vedere cultural și politic, ci din punct de vedere militar. Va trebui să sprijinim armata Republicii Moldovei în primul rând să se echipeze și să se instruiască pentru că ea nu este, în momentul de față, suficient de puternică”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Fără sprijinul concret al României care a funcționat în ultimele luni, astăzi Republica Moldova ar fi fost deja un teritoriu controlat de pro-ruși”, a mai afirmat Cristian Pîrvulescu.

Avertismentul Maiei Sandu

Pe 13 februarie, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat că a primit informații potrivit cărora Moscova urma să pregătească o lovitură de stat în Moldova, la care ar participa mercenari ceceni.

”Dragi cetățeni, în ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe informații privind securitatea țării noastre. Declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmare de instituțiile noastre.

Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au existat și în toamna anului 2022, dar nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu implicare militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile violente. Scopul este punerea țării noastre la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta a precizat în context că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituţiile de la Chişinău.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, a punctat Maia Sandu. „Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”, a arătat preşedinta Maia Sandu.

„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele receţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive”, a precizat Maia Sandu. „De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a afirmat preşedinta Republicii Moldova.

Ea a menţionat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruşi, fugari, daţi în căutare internaţională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puşi pe lista sancţiunilor de Statele Unite şi Marea Britanie.

Maia Sandu a cerut tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă şi a anunţat că Parlamentul Republicii Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informaţii şi securitate SIS şi Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării”.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Război în Ucraina, ziua 503

Război în Ucraina, ziua 503. Statele membre NATO vor intensifica acţiunile colective de apărare şi descurajare militară, cu…