Familiile celor recrutați primesc sicrie goale


Grupul militar privat Wagner, implicat în ofensiva rusă din Ucraina, trimite sicrie goale către familiile mercenarilor, potrivit unei relatări a publicației Meduza, care citează TV Rain.

Jurnaliștii de la TV Rain au vorbit cu o femeie, la care se referă cu pseudonimul Angelina, al cărei soț a fost recrutat în Grupul Wagner dintr-o închisoare din Rusia. Angelina a aflat de intrarea soțului ei în armata privată de la soția altui deținut și se îndoiește că recrutarea acestuia ar fi fost benevolă.

Din toamna anului trecut, mercenarul involuntar nu a mai răzspuns la telefoane și mesaje. În decembrie, Grupul Wagner a contactat-o pe Angelina: soțul ei murise pe front, lângă Bahmut. Ulterior, aceasta a primit un sicriu sigilat, medalii oficiale ale Grupului și un certificat de deces.

Când Angelina a întrebat dacă poate fi sigură că trupul din sicriu îi aparține soțului său, i s-a răspuns că nu este nicio îndoială: ”Ne-au spus că nu este nevoie să deshidem sicriul, pentru că, înainte de plecarea pe front, [militarilor] li s-a luat un fel de ADN, iar atunci când găsesc cadavre, fac verificarea [ADN-ului]. Ne-au spus că pot garanta 100% că este el”, a declarat femeia.

La câteva săptămâni după înhumare, Angelina a primit un mesaj de la un necunoscut, care i-a spus că soțul ei este în viață și că se află în partea controlată de Ucraina a regiunii Donețk. După câteva zile, a primit un telefon de la un bărbat, care s-a recomandat drept angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Acesta i-a transmis că soțul ei a fost capturat de armata Ucrainei în octombrie și a descris tipul de rană despre care Grupul Wagner a susținut că i-ar fi cauzat moartea. Rusul a supraviețuit.

Ulterior, Angelina a contactat Administrația Penitenciarelor din Rusia, care i-a transmis că nu poate da detalii din cauza regulilor de confidențialitate. Armata Ucrainei i-a confirmat că soțul ei se află pe lista răniților și este prizonier de război.

Jurnaliștii de la TV Rain au afirmat că au găsit relatări similare în social media și pe grupurile de Telegram.

Este probabil ca, prin această rețetă, Grupul Wagner să urmărească să acopere numărul de dezertări și de prizonieri de război.

Grupul Wagner este condus de Evgheni Prigojin, un om de afaceri aflat în preajma lui Vladimir Putin din anii ’90, când actualul lider de la Kremlin lucra pentru primăria din Sankt Petersburg.

V.B.

Citeste continuarea pe www.sursazilei.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Câți bani câștigă lunar Carmen Iohannis ca profesoară. Suma nu este atât de mare pe cât te-ai fi așteptat!

Urmatoarea stire

Top cele mai sănătoase legume

Stiri pe aceeasi tema