Extrema dreaptă a câștigat alegerile din Italia – exit poll

Extrema dreaptă a câștigat alegerile din Italia iar Giorgia Meloni ar putea deveni astfel prima femeie premier al țării, arată rezultate exit poll.

citizen

Potrivit primelor exit-poll-uri anunțate după încheierea votului, coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fratelli d’Italia, din care mai fac parte Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia, formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, ar urma să câștige alegerile parlamentare din Italia cu 41-45% din voturi, scrie BBC. Coaliţia de centru-stânga ar fi primit între 25% și 29% din voturi.

Dar o Italie condusă de Meloni va alarma o mare parte din Europa, comentează BBC. “În Europa, toţi sunt îngrijoraţi să o vadă pe Meloni la guvernare (…) Petrecerea s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat și ea în timpul campaniei.

citizen

Totodată, acest rezultat va produce un adevărat cutremur în Italia. Deși a muncit din greu pentru a-și spăla imaginea, subliniind sprijinul ei pentru Ucraina, Meloni conduce un partid cu rădăcini într-o mișcare postbelică fondată de fasciștii lui Benito Mussolini.

Italia este fondatoare a Uniunii Europene și membru NATO, iar retorica Giorgiei Meloni despre UE o plasează aproape de liderul naționalist al Ungariei, Viktor Orban.

Aliații săi, Matteo Salvini și Silvio Berlusconi, au avut legături strânse cu Rusia. Salvini speră să se întoarcă la Ministerul de Interne.

citizen

Rezultatele finale vor fi anunțate luni dimineață, iar dacă rezultatele exit-poll-urilor se mențin, extrema dreaptă va obține între 227 și 257 de locuri în Camera Deputaților și între 111 și 131 de locuri în Senat, potrivit The Guardian.

Totodată, va fi cel mai de dreapta Guvern după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Giorgia Meloni a votat cu puţin înainte de închiderea secţiilor, la o şcoală din Roma. În mod normal, ea îşi programase vizita la secţia de votare dimineaţa, însă şi-a amânat votul din cauza aglomeraţiei.

Prezența la vot a fost foarte scăzută, a declarat Ministerul de Interne al Italiei. Cea mai mică prezență la urne s-a înregistrat în regiunile sudice, inclusiv în Sicilia.

De ce va fi Meloni premier

În Italia, postul de premier revine de obicei partidului din coaliţie care obţine cele mai multe voturi. Iar partidul Giorgiei Meloni se află pe primul loc.

Iată, defalcat, câte voturi a primit fiecare partid din coaliţia de extremă dreapta:

  • Formațiunea Fratelli d’Italia, a Georgiei Meloni – între 22%-26%,
  • Liga, formaţiunea lui Matteo Salvini – între 8,5% și 12,5%,
  • Forza Italia a lui Berlusconi – între 6%-8%.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Domeniile cu cele mai mari salarii din Europa. Angajații care câștigă cei mai mulți bani

Urmatoarea stire

Florin Negruțiu: Denotă și frustrare, și un soi de panică. Putin este cumva pus la zid

Stiri pe aceeasi tema