Expert criminolog: „În alte țări există niște programe extrem de compacte și care pot fi achiziționate la cheie de către școli sau de stat”


Vlad Zaha – expert criminolog – a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”, unde a vorbit despre cum putem lupta eficient împotriva consumului de droguri și ce soluții avem acum la îndemână, mai ales în cazul tinerilor în contextul începutului de an școlar care pare că vine cu din ce în ce mai multe provocări atât pentru părinți, elevi și profesori.

„Dacă ne referim exact la tineri sau la elevi, avem 1 din 10 tineri români de 16 ani care a consumat droguri cel puțin o dată și 1 din 2 tineri români începând de la 16 ani care a consumat droguri cel puțin odată – statisticile variază.

Cele oficiale tind să ne spună un consum mai mic, să-l subestimeze aș zice eu, iar cele independente din studii, cercetări independente față de statul român tind să releve o cifră mult mai mare.

Deci s-ar putea ca dacă studiile din cercetările academice sunt conforme cu realitatea să avem aproape 1 din 2 tineri români, de la 16 ani în sus, care a consumat droguri cel puțin o dată – asta însemnând chiar un milion de consumatori experimentați”, a explicat Vlad Zaha la Europa FM.

„Cele mai bune programe de prevenire care chiar vor scădea consumul de alcool, de tutun, de droguri și violența nici măcar nu vorbesc despre droguri copiilor de clase I – IV”

„E cumva tragic și un pic comic în același timp că România încă are abordare cu <. Dacă ne uităm un pic în istorie vom găsi că acest < – < – este practic invenția soției președintelui american Ronald Reagan, adică a lui Nancy Reagan, venită exact pe acest fond al războiului împotriva drogurilor. Este de râs la nivel internațional să înaintăm acest < și atât.

În alte țări există niște programe extrem de compacte și care pot cumva fi achiziționate la cheie de către școli propriu-zise sau de către stat. De la niște institute de cercetare – unul dintre ele l-am mai menționat, se numește < și poate fi achiziționat din două părți, de la două mari institute de cercetare renumite în ideea că se implementează începând cu vârsta de 6 ani și până la 10 ani, deci din clasa I până în casa a IV-a, nu se vorbește deloc despre droguri; cum zicea și psihiatrul Eugen Hriscu: cele mai bune programe de prevenire care chiar vor scădea și consumul de alcool, de tutun, de droguri și violența și toate cele nici măcar nu vorbesc despre droguri copiilor de clase I – IV și achiziționarea acestui program de către statul român ar fi mult mai ieftină decât testarea antidrog în școli”, a explicat Vlada Zaha la Europa FM.

OMS, UNESCO, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Infracționalitate sau Academia Americană de Pediatrie nu recomandă testarea antidrog în școli

„Testare care, din nou, cum am mai spus, nu este recomandată și se avertizează împotriva ei de către Organizația Mondială a Sănătății, de către UNESCO, de…

Citeste continuarea pe www.europafm.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema