Exit poll alegeri Italia: Extrema dreaptă a câștigat alegerile din Italia, cu 41-45%


Italienii au votat duminică pentru a-și alege noii parlamentari și noua conducere politică a țării, care are în componență pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial un partid de extremă dreaptă. Exit poll-ul realizat de Rai prezintă primele procente după închiderea urnelor: Alianța de centru dreapta, cea care cuprinde partidele de extremă ale lui Salvini și Meloni, ar fi câștigat între 41% și 45%. Alianța de Centru Stânga ar fi obținut între 25,5% și 29,5%. Sistemul electoral italian actual favorizează coalițiile față de partidele individuale și stabilește pragul majoritar la 40% din mandate.

Mișcarea 5 Stele ar fi obținut între 13,5% și 17,5%, iar Acțiunea Italia Viva între 6,5% și 8,5%

Alianţa de dreapta este condusă de partidul Fraţii Italiei al Giorgiei Meloni și pare să fi câştigat o majoritate clară în următorul parlament. Alianța, care include Liga lui Matteo Salvini şi partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a câştigat suficiente voturi pentru a garanta controlul ambelor camere ale parlamentului.

Legea electorală a Italiei favorizează alianțele formate înainte de scrutin, oferindu-le un număr mai mare de locuri în parlament în comparație cu numărul de voturi primite.

RAI a spus că alianța de dreapta va câștiga între 227 și 257 din cele 400 de locuri din camera inferioară a parlamentului și 111-131 din cele 200 de locuri din Senat.

Rezultatele complete sunt așteptate în cursul dimineții de luni.

În calitate de lider al celui mai mare partid din alianța câștigătoare, Meloni este alegerea evidentă pentru a deveni prim-ministru, dar transferul de putere este în mod tradițional lent și ar putea dura mai mult de o lună până la depunerea jurământului noului guvern.

Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru a țării, iar Silvio Berlusconi s-ar putea întoarce la politica de vârf din Italia.

După o victorie a naționaliștilor suedezi, există îngrijorare la Bruxelles, Paris și Berlin cu privire la formarea unui „front populist” care ar putea bloca procesul decizional al UE.

Numeroşi italieni au aşteptat chiar şi o oră la coadă, duminică, pentru a-şi alege noul Parlament, informează The Guardian.

Deşi s-au înregistrat cozi foarte mari la secţiile de votare, până la ora locală 19:00 rata de participare la vot era de 51,25 la sută, mai mică decât în 2018, când a fost de 59,25 la sută.

Potrivit presei, procesul de votare a durat mult din cauza unui sticker conceput pentru a se evita frauda. Stickerul are un cod alfanumeric şi este aplicat pe un colţ al buletinului de vot. Un oficial de la secţia de votare înlătură stickerul înainte ca buletinul de vot să fie introdus în urnă.

Guvernul care va fi instituit va trebui să gestioneze creşterea spectaculoasă a preţurilor, în condiţiile în care Italia are o datorie de 150% din PIB, cea mai ridicată din zona euro după Grecia. În acest context, Planul european de redresare post-pandemie, al cărui principal beneficiar este de departe Italia, va fi indispensabil pentru menţinerea peninsulei pe linia de plutire, potrivit surselor citate de Agerpres.

„Italia nu-şi poate permite să se priveze de aceste sume de bani”, a declarat pentru AFP istoricul Marc Lazar, caracterizând drept „foarte limitată marja de manevră a lui Meloni asupra economiei”. Ea ar putea în schimb să se războiască cu Bruxellesul alături de Varşovia şi Budapesta „în ceea ce priveşte chestiunile de apărare a interesului naţional în raport cu interesele naţionale”.

Editor : Liviu Cojan

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Nativii care au mari şanse să facă bani frumoşi zilele acestea

Urmatoarea stire

“Am fost aproape de despărțire”

Stiri pe aceeasi tema

Ce proști suntem cu Austria

Ce proști suntem. Stăm cu un un ochi la Campionatul Mondial de Fotbal și cu altul la Olanda,…