EXCLUSIV. Matei Mihali, aproape să obțină dizolvarea composesoratului în care era reprezentat statul. Asociația Composesoratul Borșa luptă să elimine pe oricine se opune retrocedării a 17.000 hectare de pădureAsociația Composesoratul Borșa, condusă de Matei Mihali, care vrea de la statul român despăgubiri pentru 17.000 hectare de pădure din zona Maramureșului, face tot posibilul pentru a-i elimina pe cei care le mai pot sta în cale prin demonstrarea ilegalităților produse până când s-a ajuns la CEDO.

După ce este tot mai aproape de o victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în fața statului român, la finalul unei lungi serii de procese controversate în țară, multe bazate pe ilegalități, Asociația Composesoratul Borșa, înființată de Matei Mihali dintr-o asociație de veterani de război, vrea acum să scape de Asociația Composesoratul Cisla, aparent ultimul obstacol în calea obținerii celor 17.000 hectare de pădure din zona Maramureșului.

Asociația lui Matei Mihali a obținut deja o primă victorie, după ce o instanță a decis dizolvarea Asociației Composesoratul Cisla, înființată înaintea Asociației Composesoratul Borșa, în care a fost cuprins și statul român.

Cisla a fost împroprietărită cu 6.500 hectare de pădure, în timp ce Primăria Borșa a primit circa 5.000, după cum arată composesoratul înființat înainte de apariția “schemei” lui Matei Mihali, cu documente.

Acest lucru, clar, invalidează cererea Asociației Composesoratul Borșa de retrocedare a 17.000 hectare de pădure.

Însă mai multe instanțe din România, în special Oradea, i-au dat câștig de cauză lui Matei Mihali, trecând chiar și peste fals în acte, după cum a arătat “România liberă”.

Asociația Composesoratul Cisla a contestat însă în apel decizia de dizolvare.

De ce vrea Mihali dizolvarea Cisla

Inginerul silvic Darius Dobra, care a înființat Cisla, a explicat, pentru “România liberă” de ce luptă Matei Mihali să desființeze acest composesorat:

“Eu am fost membru în Comisia Tehnică  Județeană Maramureș din partea Direcției Silvice, de la început, din anul 2000.

Am văzut forțările cu 17.000 de hectare.

Din 2000, până în 2017, am fost.

Tot din cauza Asociației Composesoratul Borșa am plecat, pentru că nu mă mai înțelegeam cu prefecții. Forțau punerea în posesie la 17.000.

După ce a apărut Legea 247, în 2005, am avut o discuție cu subprefectul de atunci, care se ocupa de fondul funciar și era un om vechi, ca să blocăm noi prostia asta cu 17.000 de hectare. Am spus: Hai, să-i punem în posesie pe cei adevărați, Primăria, un composesorat adevărat, nu ei!

Atunci s-a înființat Composesoratul Cisla.

S-a dat la Primărie, s-a dat la cei care cumpăraseră de la vechii proprietari.

Ocupasem harta, ca să arătăm că sunt alții.

S-a făcut asta, s-au realizat punerile în posesie, presiunile cu 17.000 hectare au continuat și, la un moment dat, am solicitat documente de la Arhivele Statului,  cu ajutorul colegilor de la București, de la Regia Națională a Pădurilor, de atunci, și am găsit…

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema