EXCLUSIV Guvernul a eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, în PNRR-ul modificat


Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile a disp─ârut din varianta modificat─â a Planului Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR) ╚Öi a fost ├«nlocuit cu sintagma ÔÇ×cheltuieli sustenabileÔÇŁ, arat─â documentul ob╚Ťinut ├«n exclusivitate de Economedia.

Noua form─â a PNRR:

ÔÇ×Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asisten╚Ťei tehnice, care va ├«nlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legisla╚Ťii este de a men╚Ťine cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) sustenabile din punct de vedere fiscal pe termen lung (2022-2070)ÔÇŁ.

Vechea form─â a PNRR:

ÔÇ×Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asisten╚Ťei tehnice, care va ├«nlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legisla╚Ťii este de a men╚Ťine cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, incluz├ónd un mecanism de fr├ónare ├«n cazul ├«n care plafonul de cheltuieli este dep─â╚ÖitÔÇŁ.

Conform variantei modificate, noua legisla╚Ťie trebuie ÔÇ×s─â introduc─â o nou─â formul─â de calcul pentru noile pensii ╚Öi pentru pensiile ├«n plat─â. Parametrii formulei vor fi ale╚Öi cu aten╚Ťie, ├«n conformitate cu obiectivul de sustenabilitate fiscal─â a cheltuielilor cu pensiile. ├Än plus, ace╚Ötia nu trebuie s─â permit─â cre╚Öteri ad-hoc ale nivelului pensiilorÔÇŁ.

Varianta ini╚Ťial─â ar─âta c─â noua legisla╚Ťie trebuie ÔÇ×s─â introduc─â o nou─â formul─â de calcul pentru noile pensii ╚Öi pentru pensiile ├«n plat─â. Parametrii formulei vor fi ale╚Öi cu grij─â, ├«n conformitate cu obiectivul privind cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB. ├Än plus, ace╚Ötia nu trebuie s─â permit─â cre╚Öteri ad-hoc ale nivelului pensiilorÔÇŁ.

Citeste continuarea pe economedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema