Eurostat: Companiile din România se află pe ultimele locuri în UE, alături de cele din Luxemburg și Bulgaria, când vine vorba de comerțul online


Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, consideră că Occidentul nu a făcut „suficient” pentru ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia și i-a cerut secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să programeze Forumul anual al Alianței cu industria de apărare „cât mai curând posibil”.

NATO, UE și Ucraina au inaugurat marți, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, un format trilateral între cele trei părți pentru a susține Ucraina și a-i oferi acesteia capacitatea de a se apăra de războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape un an, pe 24 februarie. 

 

„În ceea ce privește achizițiile și producția, am avut o discuție foarte aprofundată. A venit momentul ca diplomații și oficialii de rang înalt să intre în unele detalii privind producția și achizițiile pentru a construi cel mai eficient mecanism și, prin urmare, apreciez că am convenit să stabilim un mecanism de contact la nivel operațional și puncte focale pentru a rezolva problemele legate de producția de armament și muniție și o cooperare optimizată între producători, contractori și beneficiari. Acesta este triunghiul în care lucrurile trebuie să fie armonioase și fluidizate, iar apoi totul va începe să funcționeze eficient; capacitatea de producție există. Capacitatea de realizare a livrărilor există. Deci avem nevoie de coordonare pentru a realiza aceste lucruri și despre asta am discutat astăzi. De asemenea, i-am cerut lui Jens (Stoltenberg) să programeze următorul Forum anual al Industriei, pe care îl organizează NATO, cât mai curând posibil; să îl organizeze undeva în primăvară, pentru a reuni toate industriile de apărare, inclusiv industria de apărare ucraineană, astfel încât acestea să se conecteze, să se întâlnească între ele și să creeze sinergii și cooperare”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

Întrebat dacă formatul trilateral stabilit marți la sediul NATO s-a concretizat prea târziu și dacă consideră că s-a făcut suficient pentru ca Ucraina să fie ajutată militar, șeful diplomației ucrainene a răspuns că starea de fapt, în care războiul nu s-a încheiat cu victoria țării sale, indică contrariul. Totuși, Kuleba a subliniat eforturile diplomatice și politice în curs pentru ca detaliile de producție și logistice să fie puse la punct, astfel încât Ucraina să primească armele de care are nevoie pentru a aluna trupele ruse d pe teritoriul său. 

„Atunci când începe un război, primul lucru pe care îl faci este să te uiți în stocurile tale. Și asta am făcut cu toții în Ucraina, în NATO, în țările UE. Apoi, să fim sinceri, nimeni nu se aștepta ca acest război să dureze atât de mult. Și, prin urmare, la un moment dat, s-a ajuns la situația în care a devenit evident că producția trebuie să fie derulată și prima dată când am început să vorbim despre asta a fost, de fapt, cred, la sfârșitul verii trecute și multe linii de producție au început să funcționeze pentru a produce muniția necesară nu doar pentru Ucraina, ci și pentru a reface stocurile aliaților. Dar da, nu s-a făcut suficient și de aceea ne aflăm aici. Aceasta este starea de fapt și dacă m-ați întreba dacă s-a făcut suficient pentru a vă oferi tot ce aveți nevoie, răspunsul ar fi nu. Dacă am fi câștigat deja războiul și m-aș fi aflat aici, aș fi spus contrariul. Aș fi spus că da, apreciem că totul a fost făcut, pentru că am câștigat războiul. Atâta timp cât nu este cazul, nu este suficient. Nu subminez eforturile și conducerea personală a lui Jens și Josep în rezolvarea a tone de probleme, dar acesta este motivul pentru care ne aflăm aici pentru a accelera tot ceea ce este necesar. Și ați atins o problemă foarte importantă: legătura dintre producătorul care este gata să producă și cumpărătorul care este gata să semneze contractul. Și da, după ce am vorbit cu reprezentanții industriei de apărare, acest decalaj a devenit și mai evident. Dar asta nu înseamnă că nu există voință politică din partea cumpărătorului. Există o lipsă de proceduri și de înțelegere a modului în care ar trebui să funcționeze totul. Și acesta este motivul pentru care ne întâlnim cu industriile de apărare. Acesta este motivul pentru care înființăm mecanismul de coordonare, pentru a-i aduce pe toți împreună. Trebuie să construim o linie de producție în care totul să fie simplificat și în care totul să funcționeze ca un ceas elvețian. Acesta este scopul și da, din păcate, este nevoie de implicarea unor oameni ca noi. Mi-aș dori ca acest lucru să se poată face la nivel tehnic, dar nu este cazul. Trebuie să ne implicăm și să rezolvăm problema. Și asta facem acum. Cu cât vom fi mai coordonați, cu atât mai repede armata ucraineană va alunga armata rusă de pe teritoriul Ucrainei și cu atât mai repede se va restabili pacea în spațiul euroatlantic. Acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici”, a mai declarat Dmitro Kuleba.

De altfel, la solicitarea Ucrainei, NATO a decis să ajute această țară confruntată cu agresiunea militară la scară largă a Rusiei să dezvolte un sistem de achiziții de armament care să fie eficient, transparent și responsabil.

„Apreciem faptul că secretarul general va lucra pentru a ne ajuta să construim un sistem național de achiziții publice eficient. Și vom merge mai departe cu obiectivul unic de a pune capăt acestui război cât mai curând posibil, cu victoria Ucrainei, care este inevitabilă”, a afirmat, în acest sens, ministrul de externe ucrainean.

Totodată, Jens Stoltenberg a precizat că NATO stabilește standardele pentru muniție și echipamente pentru toți aliații și a subliniat că în cadrul NATO se lucrează de mai multe luni la accelerarea producției pentru refacerea stocurilor Alianței.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema