Etichetă specială pe produsele 100% românești


Noua etichetă va fi ușor de recunoscut de consumatori și va garanta faptul că alimentul respectiv este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

Propunerea legislativă pusă recent în dezbatere la Senat – iniţiată de patru parlamentari liberali și susținută de alți 80 de senatori și deputați din aceeași formațiune politică – vizează instituirea Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR” pentru „susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti”. 

Potrivit inițiatorilor proiectului, este îngrijorător faptul că, odată cu închiderea unor facilităţi de producţie naţionale de către proprietarii externi, pe lângă sectorul de carne de porc, autonomia alimentară naţională s-a pierdut şi în alte sectoare strategice, cum sunt panificaţia şi produsele lactate, iar fermierii au fost lăsați fără posibilitatea de a-şi valorifica produsele. Mai mult, modelul european de acordare a subvenţiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diverse constrângeri europene „este «sabotat»,  în sensul că suportul financiar destinat obţinerii de produse finite la preţuri competitive a fost «exportat» prin comerţul extern cu materii prime”, iar astfel se creează în continuare premisa închiderii facilităţilor de producţie naţionale, susțin inițiatorii proiectului. 

Pe de altă parte, consumatorii români care vor să consume alimente făcute din materii prime autohtone sunt puşi în dificultate la raft, deoarece, în lipsa unor reglementări clare, producătorii români nu pot include în etichetele produselor lor informaţiile privind originea românească a materiilor prime folosite în procesul de fabricaţie. 

Prin urmare, susțin autorii legii, introducerea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DOR” ar veni în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, deopotrivă, și ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul țării noastre şi fabricat din materii prime românești. Această schemă va fi voluntară şi se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

 

Lapte de la vaci și capre mulse pe teritoriul țării

 

Pentru a beneficia de eticheta cu acest logo, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească câteva criterii specifice.

„În cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor să aibă loc pe teritoriul României. 

– în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;

-…

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema