”Este un lucru foarte dureros să nu poată sluji” VIDEO


Joi, 29 Decembrie 2022, ora 11:51

910 citiri

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ridicat toate sancţiunile şi a încheiat cercetarea cu privire la acuzaţiile aduse preotului Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, care a fost filmat lovind o enoriaşă în faţa bisericii.

Decizia a fost luată înainte de Crăciun, iar preotul Calistrat a fost deja filmat în faţa altarului, slujind şi ţinând predică la finalul Liturghiei.

În imaginile postate pe contul de Youtube al acestuia, ce au fost distribuite de enoriaşi şi pe reţelele de socializare, alături de preotul Calistrat figurează ucenicii săi, inclusiv preotul Ionuţ Hrisostom Turtoi, asupra căruia există mai multe acuzaţii cum că ar avea un comportament necuviincios cu enoriaşii în faţa altarului.

Arhiepiscopia Iaşilor a confirmat pentru Ziarul de Iaşi ridicarea sancţiunilor împotriva pr. Calistrat şi că, nici până acum, nu a început vreo anchetă împotriva pr. Turtoi. Aceştia au precizat că sancţiunile luate deja împotriva prelatului filmat lovind o enoriaşă în curtea Mănăstirii Vlădiceni sunt suficiente şi că ancheta se încheie, în lipsa unor noi date sau informaţii.

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneţi că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Acesta a mai precizat că cele două surori care au reclamat că au fost victime ale pr. Calistrat Chifan au fost chemate la Mitropolie să discute cu cei care se ocupau de cercetarea acestui caz, dar au refuzat să vină.

Există, în acest sens, conform directorului de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi un document scris primit de la cele două surori prin care refuză această prezenţă. La rândul lor, însă, cele două victime au depus o cerere scrisă către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu data de 27.12.2022, în care au menţionat că „nu am fost primite nici până în acest moment în audienţă la IPS Teofan, nu am fost audiate în cadrul cercetărilor şi nu am primit NICIUN răspuns la cele 11 cereri pe care le-am formulat în acest caz”.

Jurnaliștii de la ziaruldeiași.ro i-au întrebat pe reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei dacă mai există în derulare vreo anchetă în legătură cu activitatea discipolilor pr. Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, cu accent pe cazul pr. Turtoi, cu care au apărut imagini în spaţiul public în care acesta are un comportament foarte apropiat faţă de unele enoriaşe.

„Din cercetările efectuate, s-a constatat că acele capturi de ecran au fost realizate în ziua în care părintele Hrisostom îşi aniversa ziua de naştere, prilej cu care mai mulţi credincioşi l-au felicitat şi îmbrăţişat, totul desfăşurându-se în biserică, în văzul tuturor. Am cerut şi public ca cele două surori să ne ofere filmarea de pe care s-au făcut acele capturi pentru a vedea întregul context. Nu am primit-o nici până la această oră”, a mai declarat Lucian Apopei.

Purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Vasile Bănescu, a explicat că deciziile de acest fel sunt luate la nivelul fiecărei eparhii la nivel local, nefiind sub jurisdicţia Patriarhiei, însă a avertizat că fiecare decizie luată de o arhiepiscopie vine şi cu propriile consecinţe.

„În condiţiile în care fiecare eparhie are autonomie administrativă locală, comentariul meu în cazul menţionat devine irelevant. Nu la fel de irelevante pot deveni, însă, urmările în timp ale oricărei decizii luate de o eparhie care se confruntă cu situaţii şi cazuri ce atrag atenţia la nivel naţional. Libertatea (decizională) presupune constant responsabilitatea (eparhială)”, a declarat pr. Vasile Bănescu.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Sărăcie lucie în Venezuela. Oamenilor nu le ajunge salariul pentru a cumpăra un kilogram de carne

Urmatoarea stire

Controversele noii legi ucrainene privind educația minorităților. MAE: Încalcă avizul Comisiei

Stiri pe aceeasi tema