Politologul Remus Ștefureac, director Inscop Research, a fost prezent la emisiunea Puterea Știrilor, moderată de Marinela Angheluș, iar tema de discuție a fost votul dat azi în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale. Întrebat dacă această decizie de azi a Parlamentului poate fi interpretată într-o cheie electorală, acesta a răspuns:
„Evident că, din punct de vedere electoral, această decizie poate să aibă efecte pozitive, în sensul în care ar fi greu să identificăm un procent minim rezonabil de cetățeni din această țară care să susțină acest sistem al pensiilor speciale pentru parlamentari. Fără, evident, a aluneca în atitudini populiste, e o realitate faptul că Parlamentul, din păcate (și o spun în mod apăsat) nu are imaginea cea mai favorabilă în ochii cetățenilor. Acest lucru reprezintă și un deficit pentru democrație. Dincolo, însă, de partea electorală, cred că este și o decizie morală. Ideea eliminării unei astfel de pensii speciale pentru parlamentari, cel puțin într-o țară precum România, în care disparitățile în ceea ce privește veniturile diverselor categorii profesionale, sunt în continuare foarte mari, o astfel de decizie este normală și firească”, a declarat politologul Remus Ștefureac.
Va crește încrederea românilor în parlamentari?
„Măcar se va elimina o sursă care alimenta neîncrederea. Este un lucru rău pentru România faptul că nivelul de încredere în Parlament este scăzut, iar creșterea încrederii ține, în primul și-n primul rând, de activitatea legiuitorului, de măsura în care reușesc o conectare mai bună legile emise de Parlament și nevoile reale ale cetățenilor. Nu este un proces care să se întâmple peste noapte. E clar că o creștere a încrederii în Parlament se va întâmpla pe termen foarte lung . Reconectarea aceasta între aleșii poporului și popor se face pe termen lung. Este un proces dificil care ține în primul și-n primul rând de procesul legislativ, de măsura în care parlamentarii știu, până la urmă, să valorifice și dimensiunea morală a politicii. Recâștigarea încrederii durează întotdeauna”, a mai spus Remus Ștefureac.
Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor
Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi „pentru” și trei abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Senatoarea Diana Şoşoacă a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.
Înainte de votul final, conducerile PNL și PSD și-au băgat în ședință parlmentarii și le-au cerut mobilizare generală pentru a adopta proiectul de lege. Nicolae Ciucă i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.
Senatorii și deputații au dezbătut în regim…