”Este foarte posibil să vedem şi valori de peste 20.000 de cazuri pe zi”


Cercetătorul Octavian Jurma avertizează populația cu privire la pericolul pe care îl reprezintă valul 6 de coronavirus care își face deja prezența simțită atât în România, cât și în Europa. Octavian Jurma a precizat că, în următoarele săptămâni, România se va confrunta cu mii de cazuri de infectări zilnice cu coronavirus.

”Din păcate, aşa cum s-a văzut, creşterea care a debutat acum patru săptămâni a continuat şi nu numai atât, dar s-a şi accelerat. Săptămâna trecută, numărul de cazuri s-a dublat faţă de săptămâna precedentă, iar numărul de internări a crescut în rândul minorilor, a început să crească mai devreme, peste 60% pe săptămână, şi în rândul adulţilor avem, de asemenea, o creştere accentuată.

Asta înseamnă că, dacă pandemia va continua în acelaşi ritm, aşa cum a avertizat şi ministrul Sănătăţii, ne putem aştepta la numerele pe care le-am văzut în valul 5 Omicron din care am ieşit în luna martie, şi săptămâna aceasta, care va debuta, mă aştept să vedem cazuri în medie de peste 2000 pe zi ceea ce înseamnă că e posibil ca săptămâna viitoare să vedem şi peste 4000 de cazuri pe zi, având în vedere că se trece la raportarea zilnică.

Vârful anunţat, de 10.000 de cazuri, s-ar putea să îl vedem chiar la sfârşitul lunii iulie, ceea ce înseamnă că una din două: fie acesta va fi un vârf sau un platou înalt, cum am mai văzut în 2020, fie de o scădere şi un posibil nou val de toamnă”, a declarat Octavian Jurma.

Octavian Jurma: ”Să sperăm că lucrurile vor merge pe scenariul optimist”

”Dacă vârful va fi timpuriu, la fel cum a fost şi debutul, la sfârşitul lunii iulie ne putem aştepta la un vârf de cazuri confirmate de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi. Aceasta ţine cont şi de faptul că rata de testare este mai scăzută în această perioadă, deci detectăm doar unul din zece cazuri.

Însă, dacă vârful va fi în august, cum arată prognoza Ministerului Sănătăţii, este foarte posibil să vedem şi valori de peste 20.000 de cazuri pe zi chiar în acest val. Să sperăm că lucrurile vor merge pe scenariul optimist care, din punctul meu de vedere, este cel cu 10.000 de cazuri pe zi la sfârşitul lunii iulie.

CITEȘTE ȘI: OMENIREA TREBUIE SĂ SE PREGĂTEASCĂ DE O NOUĂ PANDEMIE!? BILL GATES: ”S-AR PUTEA NAȘTE DINTR-UN VIRUS PE CARE ÎL CUNOAȘTEM DEJA”

Din secvenţierile care se fac şi în România, vedem că săptămâna trecută a fost încă o bătălie între versiunea B.A.2 care a dominat sfârşitul valului 5 Omicron şi versiunea B.A.5 care peste tot în Europea produce valul acesta al şaselea.

În România, versiunea B.A.5 este cea dominantă, care este mult mai infecţioasă decât versiunea B.A.2, ocoleşte cu uşurinţă imunitatea dobândită după infectare, dar şi după vaccinare, lucru care se vede din numărul mare de reinfectări, dar şi de spitalizări în rândul celor vaccinaţi. În România, foarte puţini oameni şi-au făcut şi a treia doză şi nu ne mai putem considera vaccinaţi dacă avem doar două doze”, a mai explicat epidemiologul.

 

Citeste continuarea pe www.cancan.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Război în Ucraina. Zelenski: Rușii atacă deliberat zone rezidențiale. 15 morți într-un bombardament în Donețk

Urmatoarea stire

1.200 de jucător la Sepsi pentru câștigarea Supercupei României

Stiri pe aceeasi tema