Erdogan s-a angajat să schimbe constituția Turciei în a treia zi a noului mandat. ”Moștenirea” de care vrea să se elibereze


Marti, 06 Iunie 2023, ora 23:12

1561 citiri

Erdogan a prezentat de două ori inițiative de modificare a legii fundamentale FOTO Twitter

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că guvernul va prezenta din nou parlamentului o propunere de reformă constituțională. El a anunțat acest lucru în discursul său televizat către națiune după prima ședință a noului cabinet.

”Susținem propunerea noastră de amendamente la constituție în luarea în considerare a parlamentului”, a spus liderul turc.

Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Erdogan a spus că una dintre principalele sarcini ale administrației sale rămâne adoptarea unei noi constituții. Potrivit acestuia, Turcia trebuie să „se elibereze de moștenirea” loviturii militare din 1980, după care a fost aprobată în 1982 o constituție, care este încă în vigoare, deși a suferit o serie de modificări.

Erdogan a prezentat de două ori inițiative de modificare a legii fundamentale prin referendum, așa că în 2017, după aprobarea prin vot popular, sistemul parlamentar de guvernare a fost înlocuit cu unul prezidențial, iar postul de prim-ministru, ocupat anterior tot de Erdogan, a fost desființată, și, în același timp, au fost extinse puterile președintelui.

Pe 3 iunie, Erdogan a depus jurământul și a preluat oficial funcția de președinte după ce a fost reales. Al treilea mandat al președinției lui Erdogan va dura până în 2028.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema