Erdogan îi dă mână liberă lui Putin ”să curețe” nordul Siriei de forţele kurde


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a vorbit duminică omologului său rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică, despre necesitatea de a „curăţa” nordul Siriei de forţele kurde, scrie AFP și France24, citată de Agerpres.

„Este important şi prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curăţată de terorişti, pe o suprafaţă de cel puţin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019″, a afirmat Erdogan, făcând referire la luptătorii kurzi ai Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) din nordul Siriei, conform unui comunicat al preşedinţiei turce.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre „problematica” rezolvării conflictului din Siria pe baza „respectării condiţiilor” acordului ruso-turc din 2019.

„Organele de apărare şi de politică externă ale celor două ţări vor continua în acest sens contactele strânse”, a susținut preşedinţia rusă într-un comunicat.

Şeful statului turc ameninţa de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operaţiuni militare terestre în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG pe care Ankara îi acuză că se află în spatele atentatului care a făcut şase morţi la Istanbul la 13 noiembrie. Forţele kurde au negat orice implicare.

În 2019, un acord între Ankara şi Moscova a pus capăt unei alte ofensive turce, promiţând crearea unei „zone de securitate” de 30 de km pentru a proteja Turcia de atacuri care ar putea veni de pe teritoriul Siriei. Un acord în termeni similari a fost încheiat, separat, între Ankara şi Washington în 2019. Turcia reproşează Rusiei, precum şi SUA, că nu respectă aceste acorduri şi că nu au îndepărtat YPG de frontiera turcă.

Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra unor poziţii ale combatanţilor kurzi, pe care îi califică drept „terorişti”.

Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt desfăşuraţi în această regiune aflată sub controlul Forţelor Democrate Siriene (FDS, dominate de kurzi), vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) alungată din fiefurile sale din Siria în 2019.

Moscova şi Washingtonul şi-au exprimat opoziţia faţă de o nouă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei.

Citeste continuarea pe www.sursazilei.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Eurodeputata greacă Eva Kaili, arestată pentru presupuse fapte de corupție în Parlamentul European

Urmatoarea stire

Klaus Iohannis îl primește luni, la Cotroceni, pe omologul său elvețian, Ignazio Cassis

Stiri pe aceeasi tema