„Era peste mine, trebuie s-o spun!”


Articol de Ioana Mihalcea – Publicat duminica, 11 iunie 2023, 00:58 / Actualizat duminica, 11 iunie 2023 04:16

Lamine Ghezali a devenit jucătorul sezonului la Dinamo, prin prestațiile din 2023. 12 reușite și 5 pase de gol per total au contribuit decisiv la promovarea în Liga 1. 

Fotbalistul care într-o lună va împlini 24 de ani are o poveste interesantă: a pornit de la formația unde au evoluat viitori campioni mondiali, a trecut testele și cursurile de elită de la Clairefontaine, urmate în aproximativ aceeași perioadă și de Kylian Mbappe, și a crescut după aceea în academia lui Saint-Etienne, unde a fost comparat cu Benzema. 

După o serie de accidentări și împrumuturi, din cauza concurenței acerbe, cariera sa a luat-o pe o pantă descendentă, iar fotbalistul și-a pierdut din încrederea și entuziasmul de a mai juca fotbal. 

Vara trecută a fost reperat de actualul director sportiv al lui Dinamo, Gabriel Glăvan, prin rețeaua sa de scouteri, și adus la club după începerea sezonului. I-a luat câteva luni să-și găsească ritmul, să se adapteze la fotbalul românesc, dar după ce a făcut-o și-a pus clar amprenta pe sezonul reușit al „câinilor”. 

Ghezali, „un talent excepțional”

Născut în Lagny-sur-Marne, lângă Paris, în 1999, Lamine Ghezali a început fotbalul la echipa din apropiere, US Torcy, în 2006, unde au mai evoluat jucători precum Paul Pogba, Randal Kolo Muani sau Mourad Meghni.

Considerat „un talent excepțional” de antrenorii săi la nivel de copii și juniori, fotbalistul cu origini algeriene a fost selectat în septembrie 2012 de Institutul Național de Fotbal de la Clairefontaine, unde s-a pregătit timp de 2 ani alături de elita fotbalului francez.

La Torcy, am jucat cu Alexis Claude-Maurice și Lamine Ghezali. Când am văzut că ei pleacă la Clairefontaine iar eu rămân la Torcy, mi s-a părut normal. Sincer, erau peste mine, trebuie s-o spun. Mai aveam multe de învățat. Eram fragil, încă nu crescusem în înălțime. Era de înțeles că ei vor fi cei care vor pleca. Abia la Nantes am devenit un alt Randal 
Randal Kolo Muani (născut în 1998), campion mondial cu Franța în 2022, ex-jucător la US Torcy între 2011 și 2015

Ghezali a fost reperat de scouterul Ludovic Paradinas, care i-a convins pe Gérard Fernandez, responsabilul cu recrutarea la AS Saint-Etienne, și pe Jean-Philippe Primard, directorul de la acea vreme al centrului de formare, să-l ia.

Dorit de cele mai bune academii din Franța, Lamine a fost ales la doar 12 ani de Saint-Etienne, cu care a semnat un pre-contract care să le permită acestora să-l „rezerve” pentru când va termina pregătirea la Clairefontaine.

„Beneficiază de un potențial uriaș, e un jucător al cărui stil amintește de un atacant genial, ex-Lyon, titular la EURO 2012 (n.r. Benzema)”, scriau site-urile franceze pe atunci.

Comparat și cu Allan Saint…

Citeste continuarea pe www.gsp.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema