Economica.net – Riabkov: Susţinerea SUA şi NATO pentru Ucraina riscă să antreneze ”consecinţe catastrofale”Într-un discurs susţinut în cadrul Conferinţei pentru dezarmare, viceministrul afacerilor externe, Serghei Riabkov, a denunţat ţările care împing la „escaladare”.

Diplomaţi europeni, americani şi britanici au boicotat discursul său, preferând să se adune în afara sălii în jurul ambasadoarei ucrainene, Ievheniia Filipenko. Un gest de solidaritate, cum au fost multe după invadarea Ucrainei de către Moscova anul trecut, notează AFP.

„Ameninţarea strategică cea mai gravă vine astăzi din partea politicii SUA şi NATO care vizează să înteţească şi mai mult conflictul în Ucraina şi în împrejurimi”, a acuzat diplomatul rus.

„Implicarea lor crescândă într-o confruntare armată riscă să antreneze o înfruntare militară directă între puterile nucleare cu consecinţe catastrofale”, a mai spus Riabkov, într-o sală relativ goală, potrivit AFP.

Diplomaţii din ţările aliate Ucrainei, aflaţi în picioare în faţa unei fresce în culorile Ucrainei, afişau pancarte pe care se putea citi mesajul „StandWithUkraine”.

Ambasadoarea Ievheniia Filipenko a salutat această „extraordinară solidaritate cu poporul ucrainean”, afirmând că ţara sa vede în acest lucru şi „semnul izolării Rusiei”.

„Acest mod de a ne aduna în jurul ei este un mod de a spune că ţările noastre sunt unite în a refuza acest război de agresiune, a refuza această invazie şi a apăra dreptul Ucrainei la suveranitatea, integritatea şi libertatea sa”, a declarat pentru AFP ambasadorul francez Jerome Bonnafont.

Omologul său britanic Simon Manley a dat asigurări că el va continua să-şi arate susţinerea faţă de Ucraina „până când Rusia îşi retrage tancurile” din ţară.

Anul trecut în aceeaşi perioadă, ambasadorii occidentali au boicotat de asemenea discursul – prin videoconferinţă – al ministrului rus de externe Serghei Lavrov din Conferinţa pentru dezarmare.

Constituită în 1979, Conferinţa pentru dezarmare nu se numără printre organizaţiile ONU, dar se reuneşte la sediul ONU de trei ori pe an.

În deschiderea sesiunii de luni, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor, Bonnie Jenkins, a deplâns suspendarea de către Rusia a participării sale la noul Tratat START pentru dezarmare nucleară.

Riabkov a răspuns joi că Rusia a fost „forţată” să-şi suspende participarea la tratat, în contextul „războiului hibrid total” lansat împotriva ţării sale de „SUA, precum şi de alte ţări occidentale, inclusiv state dotate cu arma nucleară precum Franţa şi Regatul Unit”.

Citeste continuarea pe www.economica.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Air Claim cere în instanţă insolvenţa Blue Air. Ce sumă are de recuperat de la operatorul aerian

Urmatoarea stire

Ai sport în AntenaPLAY! Competițiile LIVE pe care nu trebuie să le ratezi în luna martie

Stiri pe aceeasi tema