Economica.net – Război Nagorno-Karabah – Rusia le cere Armeniei şi Azerbaidjanului să respecte acordul încheiat în 2020Azerbaidjanul a înfiinţat duminică un punct de control la intrarea în coridorul Laşin, singura cale rutieră ce leagă Armenia de Nagorno-Karabah. Autorităţile de la Erevan au reacţionat, afirmând că este vorba despre o ”încălcare grosolană” a acordului de încetare a focului din 2020, mediat de Moscova, scrie Agerpres.

Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar este populată majoritar de etnici armeni. În 2020, Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale semnificative în timpul unui război de şase săptămâni, soldat cu mii de morţi de ambele părţi.

Acordul de pace mediat de Moscova prevede desfăşurarea unei forţe ruse de menţinere a păcii în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu există ”nicio alternativă” la acordul din 2020 şi că Moscova lucrează cu Baku şi Erevan pentru soluţionarea situaţiei actuale.

”Rusia menţine contactul, situaţia este cu adevărat dificilă”, a spus Peskov în faţa presei.

Deşi nu a acuzat în mod direct niciuna dintre părţi, Ministerul de Externe rus a evidenţiat, într-o declaraţie separată, ”caracterul inacceptabil al oricărei măsuri unilaterale” ce încalcă acordul din 2020.

În virtutea acordului, Azerbaidjanul a promis să ”garanteze securitatea persoanelor, vehiculelor şi transporturilor de-a lungul coridorului Laşin în ambele direcţii”. Armenia susţine că înfiinţarea unui post de control la intrarea în coridor este o ”încălcare grosolană” a acelui angajament.

Citeste continuarea pe www.economica.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema