„E satana”. O înregistrare în care doi oligarhi ruși îl critică și îl insultă pe Putin a provocat un scandal de proporții la MoscovaO discuție telefonică interceptată și publicată în mediul online între doi oligarhi ruși, în care aceștia îl critică deschis pe dictatorul rus, Vladimir Putin, a provocat un scandal de proporții la Moscova.

O înregistrare a unei convorbiri care ar fi avut loc între Iosif Prigojin (n. red. – coincidență de nume cu Evgheni Prigojin, șeful Wagner), un producător muzical și oligarhul Farhad Ahmedov, a fost publicată pe Youtube în 7 martie, iar de săptămâna trecută a început să fie distribuită rapid în Rusia, scriu Meduza și The Moscow Times.

Înregistrarea are 35 de minute, iar cei doi se plâng frecvent de invazia din Ucraina și îl acuză pe Putin și guvernul său că „ne-au nenorocit, ne-au nenorocit copiii, viitorul lor și destinul lor”.  Prigojin răspunde: „Să fiu sincer, toți sunt niște criminali (…)”. De asemenea, cei doi înjură de 157 de ori în convorbire și îl insultă deschis pe Putin și cercul său de apropiați de la Kremlin.

Cei doi vorbesc inclusiv de posibilitatea ca elitele militare și de securitate ale Kremlinului să-l scoată pe Serghei Șoigu țap ispășitor pentru eșecurile nenumărate din Ucraina.

„Au făcut echipă – Igor Sechin, Serghei Chemezov și Viktor Zolotov. Dau vine pentru tot pe Șoigu. Îl numesc dobitoc pe la spate și spun că și-au luat obiectivul de a-l da dracului jos odată”, spune Prigojin.

În înregistrare, persoana despre care se crede că este Iosif Prigojin spune că „Șoigu va fi folosit de Putin ca să se salveze el”, iar Ahmedov îi răspunde că „Rusia este condusă de președinte, așa că președintele va purta toată vina și va fi tras la răspundere”.

„Nu va întoarce situația, dar nici nu mai poate să meargă înainte. Uite cum o să fie. Există lupte interne.

Oamenii ăștia sunt ca gândacii într-un borcan; încep să se atace unul pe altul, sare fiecare la gâtul celuilalt.

Vor forma grupuri. Vor lichida o persoană, apoi vor începe să se atace unul pe altul, sărind la gâtul celuilalt. Or să se înece unul pe altul. Fiindcă se îneacă. Ei știu că ăsta e sfârșitul”, a mai spus vocea care pare că aparține lui Ahmetov.

Acesta spune apoi că Putin „este satana” și că și el și Medvedev „au luat-o razna” și sunt „niște pitici, imaturi, terminați”.

Prigojin neagă că a făcut afirmațiile. Ahmetov tace

Prigojin a negat inițial că înregistrarea este autentică și a spus că ea a fost falsificată cu „rețele neuronale”. Ulterior, el a recunoscut că „părți ale înregistrării sunt autentice”, dar că ea a fost „manipulată” pentru a-l „discredita”.

„Înregistrarea este alcătuită din fraze pe care le-am zis și fraze care au fost generate și pe care nu le-am rostit niciodată.

Oamenii pot să zică ce vor în discuțiile personale. Ceea ce contează este ceea ce spui cu adevărat și cum acționezi în diferite circumstanțe în viață”, spunea el pe 26 martie.

Iosif Prigojin, un producător muzical și soția sa, cântăreața pop Valeria Prigojina sunt susținători cunoscuți ai lui Vladimir Putin și i-au făcut inclusiv campanie la alegerile din 2018.

De cealaltă parte, Farhad Ahmedov este un oligarh rus de origine azeră care s-a îmbogățit din afaceri în industria gazelor și a fost senator între 2004 și 2009. El se numără printre rușii sancționați de Occident după invazia din Ucraina. Până acum, el nu a făcut comentarii cu privire la înregistrare.

Editor : Adrian Dumitru

Citeste continuarea pe www.digi24.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema