Reutilizarea vizează și industria textilă care va produce mai puțin, pentru că europenii vor trebui să se îmbrace tot mai mult cu haine reciclate, celebrele second-hand. Măsura va fi în curând inclusă și în legislația românească, odată cu aprobarea Planului de acțiune pentru Strategia națională privind economia circulară inițiat de Secretariatul General al Guvernului. Odată cu aplicarea lui, va trebui scoasă de la vaselină mașina de cusut a bunicii pentru a ne cârpi pantalonii, rochile, după caz. Francezii deja au trecut la pasul următor și au anunțat că de luna viitoare vor stimula financiar repararea hainelor.
„Crearea unui sistem național de colectare, sortare și valorificare a textilelor și îmbrăcămintei uzate care să acorde prioritate reutilizării în detrimentul reciclării cât mai mult timp posibil, și care să se bazeze pe soluții tehnice avansate de sortare și reciclare”, este una dintre măsurile incluse în planul menționat. Gestionarea deșeurilor textile nu este dezvoltată suficient în România, subliniază Executivul, iar gestionarea acestora trebuie să se asigure păstrarea textilelor în economie cât mai mult timp posibil, reducând astfel și dependența de „materiile prime virgine”. Sistemul de colectare și reciclare are termen de pus la punct până în 2030. În paralel, consumatorii vor fi încurajați să-și repare singuri hainele pentru a le folosi cât mai mult timp. Sistemul pe care Executivul vrea să-l introducă la scară națională din motive ecologice este utilizat de foarte mulți români de zeci de ani, dar din cu totul alt motiv și anume cel al sărăciei.
Cumpărarea hainelor, înlocuită cu închirierea lor
În plus, românii vor fi încurajați să renunțe la conceptul de proprietate a hainelor și să apeleze la varianta închirierii lor. „Pentru a întrerupe traseul liniar actual al îmbrăcămintei, este nevoie să fie create noi modele de acces și întreținere a acesteia, care nu sunt centrate pe proprietate, pentru a răspunde nevoilor și stilurilor care se schimbă rapid. Un astfel de model este închirierea hainelor”, se arată în proiectul Guvernului, care precizează că măsura are termen de implementare intervalul 2024-2031.
„Dezvoltarea unui sistem de colectare separată pentru produsele textile scoase din uz/aruncate ar permite posibilitatea de a reutiliza articolele colectate și, prin urmare, de a reduce cantitatea de deșeuri în zonele de depozitare, inclusiv în depozitele de deșeuri. Sistemul de colectare a produselor textile trebuie să completeze infrastructura existentă de colectare a deșeurilor, după modelul altor țări și/sau de colectarea separată a altor tipuri de produse aruncate la gunoi. Școlile, cartierele de locuințe, magazinele trebuie să fie dotate cu containere speciale pentru textile în zone accesibile”.
Planul de acțiune pentru promovarea…