după șoc, momentul întrebărilor / În timpul atacului, bărbatul a strigat în engleză “în numele lui Iisus”


Orașul liniștit Annecy s-a trezit în stare de șoc vineri, a doua zi după ce un refugiat sirian a înjunghiat cu brutalitate șase persoane, inclusiv patru copii foarte mici. În timpul atacului, bărbatul care s-a declarat „creștin din Siria” a strigat în engleză „în numele lui Iisus Hristos”.

Motivele atacatorului, care și-a petrecut noaptea în arestul poliției, rămân neclare în acest stadiu, nefiind „niciun motiv terorist aparent”, potrivit procurorului general, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Bărbatul, născut în 1991, nu se afla sub influența drogurilor sau a alcoolului. El trăia fără adăpost în Annecy din toamna anului 2022.

O expertiză psihiatrică este programată pentru vineri dimineața, a declarat joi seara ministrul de interne Gérald Darmanin la TF1.

„Ancheta în curs de desfășurare ne va permite să determinăm mobilul”, a declarat joi procurorul din Annecy, Line Bonnet-Mathis, în timpul briefingului de presă, adăugând că nu poate „exclude în acest stadiu un act lipsit de sens”.

Abdalmasih H., un cetățean sirian, a primit azil în Suedia în 2013, unde a trăit timp de 10 ani. „El nu a putut obține cetățenia suedeză, așa că a decis să părăsească țara. Ne-am despărțit pentru că nu am vrut să părăsesc Suedia”, a declarat fosta sa soție, contactată de AFP.

Tatăl unui copil în vârstă de 3 ani era rezident legal când a sosit în Franța, în urmă cu câteva luni. Într-o nouă cerere de azil depusă în Franța în noiembrie 2022, el s-a declarat „creștin din Siria”, potrivit unei surse din cadrul poliției. Și purta o cruce creștină atunci când a fost arestat.

Potrivit lui Gérald Darmanin, autoritățile franceze l-au informat duminica trecută, 4 iunie, că nu poate obține azil în Franța, deoarece îl avea deja în Suedia. Întrebat despre posibila legătură între acest refuz și actul respectiv, el a vorbit despre o „coincidență tulburătoare”.

Folosindu-se de un „cuțit pliabil de tip Opinel”, agresorul, îmbrăcat în pantaloni scurți negri și cu o eșarfă albastră legată pe cap, i-a atacat pe copii, potrivit unor imagini ale dramei autentificate de AFP. Înregistrarea video îl arată pe acesta ridicând brațele spre cer și strigând în engleză „în numele lui Iisus Hristos”.

 

Acest strigăt nu justifică în sine o sesizare a parchetului antiterorist, potrivit unei surse apropiate dosarului, explicând că o astfel de alegere a fost deja făcută pentru indivizi care strigau „Allah akbar” în timp ce își săvârșeau…

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Analiză Reuters: Guvernul britanic a acordat licențe în Marea Nordului, în același perimetru, pentru un proiect de stocare subterană a carbonului extras din atmosferă, dar și pentru un parc eolian de 10 miliarde de dolari. Acum zece ani, ambele erau tehnologii emergente și nu era clar care dintre ele se va dovedi viabilă. S-au dovedit ambele, dar nu în același loc.

Reuters analizează un conflict apărut între cele două companii energetice, pentru două proiecte aprobate pe același perimetru din…