Drone pentru Armata română: Elbit a semnat primul contract pentru primele trei sisteme Watchkeeper X


Compania Elbit Systems anunță că a primit din partea Ministerul Apărării Naționale din România o comandă de achiziție în valoare de 180 milioane de dolari pentru primele trei sisteme de drone tactice Watchkeper X. Este practic primul contract subsecvent din cadrul acordului de circa 410 milioane de dolari pentru un total de șapte sisteme UAS tactice Watchkeeper X.

Drona WatchkeeperFoto: Thales

„Elbit Systems anunță că a primit prima comandă de achiziție în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari pentru furnizarea primelor trei din maximum șapte sisteme tactice de avioane fără pilot (UAS) Watchkeeper X, ca parte a contractului-cadru cu Ministerul Apărării Naționale din România, a cărui valoare totală este de aproximativ 410 milioane de dolari (1,89 miliarde de lei). Comanda de achiziție va fi executată într-o perioadă de doi ani”, anunță compania într-un comunicat de presă.

În cadrul comenzii de achiziție, Elbit Systems va furniza sistemele UAS tactice Watchkeeper X, modernizate cu capabilități avansate, inclusiv sistemul electro-optic multispectral Spectro XR, noi capabilități de comunicare și altele.

  • „Sistemul electro-optic multispectral Spectro XR reprezintă un avans al capacităților complexe de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Potrivit pentru complexitatea operațională din prezent, sistemul este unul de tip ușor și este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației operaționale”.

Sistemul UAS tactic cu încărcătură dublă Watchkeeper X este varianta de export a armatei britanice, fabricată de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales, și este un derivat al familiei de UAS-uri Hermes. Watchkeeper X este compatibil cu standardele NATO, permițând o interoperabilitate esențială cu NATO și cu alte forțe aliate.

Compania Elbit mai anunță că va transfera tehnologie, va stabili infrastructura și cooperarea industrială cu Aerostar și cu filialele Elbit Systems din România pentru a produce platforma și stația de control la sol în România, precum și operațiunile de întreținere pe durata ciclului de viață al sistemului.

Drone Watchkeeper X produse în România

România a semnat în decembrie 2022 un acord cadru de circa 410 milioane de dolari cu Elbit Systems Ltd din Israel pentru șapte sisteme UAS Watchkeeper X.

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei. Dronele Watchkeeper X sunt gândite în special pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații, însă pot fi și înarmate cu muniții speciale. La…

Citeste continuarea pe www.hotnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema