Două femei cu cancer obțin în justiție dreptul la viață. Statul, obligat să compenseze integral un medicament care costă 12.000 de lei un flacon


Două femei au obținut la Curtea de Apel Alba Iulia prin ordonanță președințială, obligarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății să le deconteze integral tratamentul cu un medicament care costă peste 12.000 de lei un flacon, relatează Adevărul.ro

Una dintre femei suferă de cancer mamar, iar cealaltă de cancer uterin. În ambele situații, medicul curant le-a recomandat să urmeze tratamentul cu medicamentul Pembrolizumab, cu denumirea comercială Keytruda.

Pentru că nu își permit achiziționarea medicamentului, chiar și în regim de subvenționare, pacientele au dat în judecată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României.

În paralel, au înaintat cereri de ordonanță președințială, care au fost admise de către instanță în 23 noiembrie și, respectiv, 14 decembrie 2022. Fenomenul este tratat de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale ca unul neimportant, astfel încât în fiecare proces reprezentanții acestor instituții solicită respingerea acțiunilor formulate de pacienți.

În cazul femeii cu cancer uterin, reprezentanții instituțiilor de stat pârâte au susținut că pacienta nu are dreptul de a beneficia de compensarea în proporție de 100% pentru achiziţionarea medicamentului solicitat deoarece acesta nu figurează pe lista corespunzătoare medicamentelor compensate pentru boala de care suferă.

„Aceasta nu îndeplinește una dintre condițiile legale, respectiv, nu există această indicație terapeutică în Rezumatul caracteristicilor produsului, utilizarea acestuia fiind off-label”, se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.

Magistratul de la Curtea de Apel Alba Iulia nu a ținut, însă, cont de aceste justificări și a invocat dreptul reclamantei la sănătate și la viață.

Citește integral pe Adevărul.ro

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Atenție, șoferi! Circulația se va închide în Clucereasa, pe strada Depozitelor!

Urmatoarea stire

Zalujnîi cere consecințe juridice mai dure pentru soldații care dezertează

Stiri pe aceeasi tema

Horoscop marți, 3 ianuarie 2023

Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de marți, 3 ianuarie 2023, urmărind horoscopul zilei valabil pentru fiecare…