Disensiuni la nivelul UE pe tema licita╚Ťiei privind politica de control al tutunului


O licita╚Ťie de 3 milioane de euro privind contractarea unor servicii de cercetare legate de punerea ├«n aplicare a politicii UE de control al tutunului, care vizeaz─â crearea unei ÔÇ×genera╚Ťii f─âr─â tutunÔÇŁ, a fost atribuit─â Re╚Ťelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) ÔÇô de altfel, singura ofert─â depus─â ├«n licita╚Ťie ÔÇô o decizie criticat─â de europarlamentarul de centru-dreapta Sara Skyttedal (PPE) ca fiind un conflict de interese, scrie euractiv.com.

Proiectul, ├«n valoare de 3 milioane de euro, apar╚Ťine Agen╚Ťiei Executive Europene pentru S─ân─âtate ╚Öi Afaceri Digitale (HaDEA) ╚Öi reprezint─â servicii de cercetare ╚Öi consultan╚Ť─â legate de punerea ├«n aplicare a politicii UE de control al tutunului ╚Öi a Planului European de Combatere a Cancerului care, printre altele, vizeaz─â crearea unei ÔÇ×Genera╚Ťii f─âr─â tutunÔÇŁ, ├«n care mai pu╚Ťin de 5% din popula╚Ťie s─â consume tutun p├ón─â ├«n 2040.

Singurul candidat ├«n aceast─â licita╚Ťie care, potrivit unui oficial al Comisiei, a fost publicat─â doar pe Twitter ╚Öi LinkedIn, este un consor╚Ťiu format din Re╚Ťeaua European─â pentru Prevenirea Fumatului (ENSP), Universitatea din Creta ╚Öi Open Evidence.

Lipsa altor oferte este pu╚Ťin probabil─â ├«n cadrul acestor tipuri de licita╚Ťii ╚Öi a ridicat semne de ├«ntrebare ├«n r├óndul stakeholderilor ╚Öi deciden╚Ťilor.

Consor╚Ťiul va contribui la elaborarea politicii Comisiei ├«n domeniul tutunului prin furnizarea de evalu─âri juridice, statistice, economice ╚Öi de s─ân─âtate asupra tutunului ╚Öi noilor produse cu tutun.

ENSP este o voce-cheie ├«n ceea ce prive╚Öte promovarea unei reglement─âri coezive a produselor din tutun (noi) la nivelul ├«ntregii UE. Contribuind cu o sponsorizare de 9.000 de euro, ENSP este, de asemenea, un partener-cheie ├«n cadrul unei Ini╚Ťiative Cet─â╚Ťene╚Öti Europene care are ca scop ├«ncetarea v├ónz─ârii de produse din tutun ╚Öi nicotin─â cet─â╚Ťenilor n─âscu╚Ťi dup─â 2010 ╚Öi atingerea obiectivului unei societ─â╚Ťi f─âr─â tutun p├ón─â ├«n 2030.

Conflict de interese?

Conflictul de interese ├«n acest caz este ÔÇ×destul de evidentÔÇŁ, a declarat europarlamentarul Sara Skyttedal pentru EURACTIV, afirm├ónd c─â ENSP poate influen╚Ťa o reglementare mai strict─â a produselor noi cu tutun, ├«mpiedic├ónd trecerea fum─âtorilor de la ╚Ťig─âri la alegeri mai pu╚Ťin riscante pentru s─ân─âtate.

Pe 17 aprilie, Skyttedal a trimis Comisiei o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema conflictului de interese în domeniul controlulului tutunului. Momentan, nu a primit încă nici un răspuns.

ÔÇ×Cum ne putem a╚Ötepta ca grupuri care au adoptat pozi╚Ťii clare ├«mpotriva noilor produse cu nicotin─â ╚Öi care au f─âcut lobby public pentru restric╚Ťionarea acestor produse s─â ofere o evaluare corect─â ╚Öi impar╚Ťial─â a oportunit─â╚Ťii pe care aceste produse o prezint─â pentru a reduce efectele fumatului?ÔÇŁ, a ad─âugat ea.

Skyttedal este de p─ârere c─â sprijinul acordat fum─âtorilor pentru a renun╚Ťa la fumat…

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Analiz─â. China vrea ca SUA s─â resimt─â riscurile atunci c├ónd desf─â╚Öoar─â opera╚Ťiuni ÔÇť├«n curtea eiÔÇŁ. Prin refuzul unei ├«nt├ólniri ├«ntre mini╚Ötrii Ap─âr─ârii, Beijingul d─â un semnal de nemul╚Ťumire fa╚Ť─â de prezen╚Ťa american─â ├«n zona Indo-Pacific.

Li Shangfu, ministrul chinez al Ap─âr─âri, a acuzat Statele Unite ╚Öi alia╚Ťii s─âi c─â ├«ncearc─â s─â destabilizeze regiunea…