Diferența dintre acnee și ”banalele” coșuri. Pericolul când tratăm acneea acasă fără recomandare medicală



Formele de acnee la adulți sunt diferite față de acneea juvenilă și pot apărea chiar și atunci când persoana nu a fost afectată de acnee în adolescență. Dermatologul Anca Cobzariu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, despre cum tratăm acneea în sezonul cald și ce putem face ca măsură de prevenție.

”În primul rând este foarte important să înțelegem că, la apariția primelor leziuni de acnee, trebuie să ne prezentăm la medicul dermatolog. Și să nu încercăm să ne auto tratăm pentru că nu vom face decât să agravăm leziunile de acnee sau să prelungim perioada de boală. 

Este foarte importantă prezența la medicul dermatolog care va recomanda o rutină zilnică de îngrijire corectă și adaptată tipului de piele”, a explicat medicul dermatolog.

Adulții pot fi la fel de afectați ca adolescenții

”Principalii pacienți care se prezintă în cabinet sunt adolescenții, în proporție de 80%, proporție îngrijorătoare aș putea spune. Însă și adulții se pot confrunta cu acneea. Aproximativ 30% dintre aceștia se confruntă cu acnee, fie că se prelungește perioada din timpul adolescenței, fie că apar leziuni noi pe piele la maturitate. 

Cauzele declanșatoare și agravante pentru ambele categorii de vârstă pot fi predispoziția genetică, factorul hormonal, factorii de mediu, cum ar fi expunerea la lumină sau la căldură, stresul, alimentația, anumite medicamente sau alimente”, spune Anca Cobzariu.

Cum tratăm acneea 

”Tratamentul acneei este unul personalizat, asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Se va ține cont întotdeauna de tipul de acnee, de vârsta pacientului, de gradul de severitate, de alte afecțiuni asociate acolo unde este cazul. 

Desigur că există tratamente ajutătoare care vor grăbi vindecarea și care pot fi făcute în clinică. De exemplu, se poate apela la peelingul chimic care este o procedură prin care diverse substanțe chimice sunt aplicate pe piele având rolul de regenerare cutanată.

De asemenea, există tratamentul cu microneedling  sau microace în care este utilizat un dispozitiv medical care va exercita numeroase micro-incizii prin care se vor introduce substanțele active în piele. 

De asemenea putem apela la microdermabraziunea cu particule de diamant care are rolul de a exfolia mecanic un strat superficial de piele, cu rol de regenerare celulară. 

Să nu uităm de mezoterapia injectabilă prin care sunt introduse în derm substanțe active necesare acneei, fie stimulării de neocolagen”, mai spune medicul.

Nu tratați acneea acasă 

”Formele ușoare sau medii de acnee pot evolua către forme severe. La forme severe mă refer la faptul că pot apărea, în afară de hiperpigmentările post-traumatice, cicatrici post-accneice, foarte greu de tratat. Și avem de-a face și cu cicatrici emoționale, pentru că știm foarte bine cât de afectați psihosocial sunt atât adolescenții cât și adulții”,…

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema