Die Presse: Cancelarul Karl Nehammer se va răzgândi în februarie în privinţa blocării României în Schengen


Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul „Die Presse” la Bruxelles, scrie joi, într-un scurt articol de opinie, că şeful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, se va răzgândi în privinţa blocării accesului României la Schengen încă din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară, şi arată că principalul argument pentru care o va face va fi de natură economică, transmite News.ro.

„Calea de ieşire a Austriei din dezastrul Schengen” se intitulează editorialul în care Oliver Grimm spune că „imediat după alegerile legislative din Austria Inferioară, cancelarul va trebui să se sucească în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei şi României la Schengen”

„Poate chiar mai repede decât s-ar crede posibil”, adaugă jurnalistul, care precizează, totuşi, că nu ar paria că aşa se va întâmpla, dar oferă totuşi câteva argumente logice:

„În primul rând, se presupune că şi-a dat seama până acum ce greşeală capitală a făcut pentru el şi pentru republică cu acest „nu”. Şi nu pentru că fanii bine intenţionaţi ai Europei, precum autorul acestor rânduri, au încercat să-i reamintească adevărul, calea şi frumuseţea integrării europene. Dar pentru că, până acum, aproape fiecare companie naţională care generează venituri într-una dintre cele două ţări – sau în Europa Centrală şi de Est în general -,  bani pe care guvernul de coaliţie îi impozitează apoi şi îi lasă să se scurgă asupra populaţiei sub forma unei ploi uşoare de subvenţii, trebuie să-i fi spus despre absurditatea acestei blocaj.

În România, veto-ul la Schengen a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă, dar a dat şi un impuls dezbaterii publice privind legăturile uneori dubioase dintre corporaţiile austriece şi politica românească.

În orice caz, cancelarul va avea mult de lucru în noul an pentru a le explica cetăţenilor cum va fi menţinut modelul intern de prosperitate după ce fluxurile de gaz rusesc se vor opri complet.

Nu are prea mult sens să te faci nepopular pe cele mai importante pieţe de export ale economiei naţionale într-un moment ca acesta”, conchide jurnalistul.

 

Iohannis: Am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen în 2023

Citeste continuarea pe universul.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Corina Caciuc, apariţie răvăşitoare alături de Reghecampf şi de micuţul Liam. Cât costă rochia purtată de Crăciun

Urmatoarea stire

Calendar ortodox 2022, 26 decembrie. Sărbătoarea zilei. Soborul Maicii Domnului

Stiri pe aceeasi tema